Actualitate

Contractul de finanţare pentru Centrul de Deşeuri a fost prelungit cu încă un an

Ministrul Mediului Attila Korodi a emis un ordin prin care se prelungeşte durata de implementare a proiectului “Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Cluj”, până la data de 31 decembrie 2015, anunţă Consiliul Judeţean Cluj.

“Demersurile privind solicitarea de prelungire a duratei contractului de finanţare a proiectului au fost iniţiate de către Consiliul Judeţean Cluj încă din luna iulie, când a fost transmisă o notificare, în acest sens, către Direcţia Generală AM POS Mediu”, precizează Consiliul Judeţean Cluj.

Potrivit CJ Cluj, motivele care stau la baza prelungirii perioadei de implementare până la data de 31 DECEMBRIE 2015 și, implicit, actualizarea graficului de achiziţii şi a graficului de implementare al proiectului presupun necesitatea prelungirii unor contracte de lucrări/furnizare încheiate în vederea realizării proiectului (acestea expiră la data de 31 decembrie 2014).


Echipa de implementare a proiectului SMID a estimat un grafic când toate aceste lucrări vor fi finalizate, după cum urmează:

Contract de lucrări 1- Construire  Centru de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Cluj, estimat a se finaliza în decembrie 2015


Contract de lucrări 3- Închiderea şi ecologizarea a 6 depozite de deşeuri urbane neconforme din judeţul Cluj, respectiv Pata Rât, Dej, Gherla, Huedin, Turda, Câmpia Turzii, estimat a se finaliza în decembrie 2015

Contract de lucrări 4 -   Construcţia a 3 Staţii de Transfer în judeţul Cluj, estimat a se finaliza în iulie 2015


Contract de furnizare – Echipamente pentru depozitul de deşeuri, estimat a se finaliza în septembrie 2015

Contractul de lucrări privind construcţia drumurilor de acces la staţiile de transfer, estimat a se finaliza în luna decembrie 2015.


“Necesitatea prelungirii duratei de implementare a proiectului «Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Cluj» la 64 de luni, respectiv până la data de 31 decembrie 2015, a fost imperios necesară în vederea finalizării acestui proiect de o asemenea importanţă pentru locuitorii judeţului Cluj şi alinierii la standardele europene în materie de management al deşeurilor”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj cu atribuţii delegate de preşedinte, Vákár István.

Valoarea lucrării la Centrul de Deşeuri este de 107.520.012,54 lei fără TVA, din care 98% sunt fonduri europene, iar restul de 2% e contribuţia CJ Cluj, lucrarea fiind construită în proporţie de 65%. Termenul de execuţie iniţial a fost de 14 luni din 26 martie 2012, dar printr-un act adiţional lucrările au fost prelungite până în decembrie 2013. Şi acest termen a fost prelungit până în 19 octombrie 2014. Ultimul termen preconizat este 31 decembrie 2015.


Proiectul Centrului de Deșeuri este in centrul unui scandal de proporții după ce o expertiză geotehnică a relevat faptul că lucrările executate conţin grave deficienţe care pun în pericol întregul amplasament.

Mariana Raţiu şi întreaga echipă de implementare a proiectului SMID ştiau încă din 2012 de nenumăratele probleme de la centrul de deşeuri, dar nu au luat nicio măsură şi au lăsat lucrările să continue.

Începând din data de 10 noiembrie, contractul pentru construirea Centrului de Deşeuri a fost oficial reziliat, doar la nivel declarativ, constructrul refuzând să părăsească şantierul. Rezilierea contractului a survenit după ce constructorul Atzwanger Spa nu a remediat toate greşelile de execuţie existente în urma expertizei tehnice.

Ultimele Stiri
abonare newsletter