Actualitate

Concert „In Memoriam Jancsy Körössy”, părintele ethno jazz-ului, la Opera Maghiară din Cluj

Iubitorii de muzică jazz sunt invitați să participe sâmbătă, 20 decembrie, de la ora 19:00, la Opera Maghiară din Cluj-Napoca, la un concert „In Memoriam Jancsy Körössy”, primul mare muzician de jazz din România cunoscut și drept părintele ethno jazz-ului.

Kancsy Körössy a fost pianist şi compozitor, apreciat pentru tehnică să remarcabilă şi pentru rafinamentul armonic deosebit. Mare inovator, Körössy a fost cel care a compus teme de jazz inspirate din folclorul românesc, într-o perioadă în care nimeni nu vorbea despre etno-jazz de asemenea, tot el a fost primul om de jazz din România care a îmbinat limbajul tipic al genului cu elemente din folclorul muzical autohton - ceea ce astăzi este cunoscut sub numele ethno jazz.
Muzicianul de jazz Kőrössy János s-a născut la Cluj, în 1926, şi a decedat în 21 ianuarie 2013. Prenumele interpretului a fost folosit în diferite forme: Jancsi, Jancy, Jancsy, Iancsi, Yancy sau Yancey.

El a fost cel care a introdus subgenul free în România. A realizat aranjament jazzistic la Rapsodia română nr. 1 a lui George Enescu și numeroase alte prelucrări. A fost fondatorul ansamblului de jazz Jancsi Kőrössy Trio (Kőrössy – pian, Johnny Răducanu – contrabas, Bob Iosifescu – baterie).
De-a lungul anilor 1960, s-a bucurat de o largă apreciere în țările Blocului estic, mai ales în Ungaria, Cehoslovacia și Polonia. În 1969 s-a stabilit în SUA, şi drept consecință, în România comunistă, numele muzicianului a fost dat uitării.


A fost admirat şi susţinut de Willis Conover, marele realizator de emisiuni de jazz la Vocea Americii, care l-a invitat în Statele Unite. Astfel, Jancsy Körössy s-a atabilit în SUA în 1970. Un an mai târziu avea să cânte la prima ediţie a festivalului de jazz de la Washington, o onoare precum şi aceea de a cânta în faţa preșendintelui Jimmy Carter, care l-a felicitat pentru performanţele sale în jazz.

Jancsy Körössy, pianistul român care a cântat alături de marii jazzmani americani, s-a întors la începutul anilor '90 în România, după o absenţă de aproape 25 de ani. A continuat să fie acelaşi muzician călător, a susţinut concerte în Europa şi a cântat cu ocazia festivalurilor de jazz din ţară. În ciuda suferinţelor îndurate în ultima parte a vieţii, Jancsy Körössy a rămas, până la 86 de ani, acelaşi spirit tânăr, etern îndrăgostit de jazz.
În decembrie 2006, la împlinirea vârstei de 80 de ani, Kőrössy a susținut un recital de patru ore la Ateneul Român din București. Pe scenă, în calitate de interpreți în compania lui Kőrössy a fost printre altele şi Ramona Horvath, membră a formaţiei care va cânta la concertul comemorativ.
Biletele pot fi cumpărate de la casa de bilete a Operei Maghiare, zilnic, între orele 10:00-13:00 și 16:30-18:30

abonare newsletter