Actualitate

Google marchează, printr-un logo special, 148 de ani de la naşterea pictorului Vasili Kandinski

Motorul de căutare online Google şi-a schimbat marţi logoul de pe pagina sa de pornire, pentru a marca împlinirea a 148 de ani de la naşterea pictorului Vasili Kandinski.

Noul logo al Google reprezintă o ilustraţie a uneia dintre operele artistului care reflectă pe deplin stilul abstract al pictorului, un veritabil teoretician al artei.

Considerat unul dintre cei mai importanţi artişti ai secolului al XX-lea, alături de Pablo Picasso şi Henri Matisse, Vasili Kandinski a fost fondatorul artei abstracte: el este în general considerat ca fiind autorul primei picturi non-figurative din istoria artei moderne, o acuarelă realizată în 1910, despre care criticii din epocă au spus că era "abstractă".


Potrivit publicaţiei britanice The Independent, Vasili Kandinski a fost primul artist care a creat opere pur abstracte, folosind culorile ca formă de exprimare a emoţiilor, asemănând adeseori procesul de realizare a unui tablou cu activitatea de compunere a unor partituri muzicale.

Născut în Rusia, la Moscova, pe 16 decembrie 1866, cariera lui s-a întins pe durata a cinci decenii, în timpul cărora artistul a fost influenţat - printre alte curente artistice - de impresionist, fauvism, pointilism, arhitectura Bauhaus şi expresionismul abstract.


A murit pe 13 decembrie 1944, la vârsta de 77 de ani, în oraşul Neuilly-sur-Seine, în Franţa, unde s-a mutat în 1933 și a obţinut cetăţenia în 1939 și trăit până la sfârşitul vieţii şi unde a creat unele dintre cele mai apreciate lucrări ale sale.

abonare newsletter