Actualitate

Un bărbat aleargă de la Cluj la Timișoara în memoria revoluționarilor din 1989

Maratonistul Juhos Gabor a pornit, luni, din Cluj-Napoca, într-o cursă în care va alerga 42 de kilometri pe zi.

Juhos Gabor. Foto: Facebook Juhos Gabor. Foto: Facebook

Juhos Gabor a pornit într-un maraton de la Cluj la Timișoara. O parte din traseu îl va parcurge şi cu maşina, urmând să ajungă la destinație joi seară, acest demers fiind făcut în memoria eroilor Revoluţiei din decembrie 1989. Cursa a început în faţa monumentului "Stâlpi împuşcaţi".  Maratonistul va străbate pe traseu oraşe precum Alba Iulia, Deva, Aiud şi Lugoj. "Am început în septembrie o cursă de maraton în amintirea eroilor care şi-au jertfit viaţa în Revoluţia din decembrie 1989 şi am alergat de la Timişoara la Cluj-Napoca. Luni este debutul Revoluţiei şi voi alerga de la Cluj-Napoca spre Timişoara, unde voi ajunge în 18 decembrie, seara, la Biserica Reformată, unde a izbucnit Revoluţia. Voi închide, astfel, cercul pe care l-am început în septembrie în cadrul acţiunii Via Revolutiae (Drumul Revoluţiei) şi voi alerga pe zi o distanţă de maraton, câte 42 de kilometri, şi voi străbate oraşe precum Alba Iulia, Deva, Aiud şi Lugoj. Traseul îl voi parcurge şi cu maşina, pentru că nu îmi ajung patru zile de alergare", a declarat Juhos Gabor pentru Mediafax.

El a subliniat că le duce timişorenilor mesajul că urmaşii celor morţi la Revoluţie sunt datori să îşi amintească de victimele represiunii comuniste sub ce formă pot, inclusiv prin astfel de alergări.


Juhos Gabor are 49 de ani, s-a născut în România, la Săcuieni, dar a plecat în Ungaria înainte de 1989 şi s-a stabilit la Budapesta. A alergat la maraton în marile oraşe europene - Roma, Praga, Cracovia, iar în ultimul an a atras de două ori atenţia publicului asupra importanţei autonomiei Ţinutului Secuiesc.

Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) a organizat, în perioada 14-25 septembrie, o cursă de maraton pe traseul Timişoara - Cluj-Napoca, intitulată "Via Revolutiae" (Drumul Revoluţiei), care are ca scop marcarea împlinirii a 25 de ani de la Revoluţia din Timişoara din 1989.

Ultimele Stiri
abonare newsletter