Actualitate

François Hollande către Vladimir Putin: „Există perioade în care este necesar să ştii să profiţi de ocazii”

Președintele Franței, François Hollande i-a transmis un mesaj foarte dur omologului său rus, Vladimir Putin, cu ocazia Summitul G20 de la Brisbane, în Australia.

Occidentul şi Rusia este necesar să evite să fie despărţite de noi ziduri, i-a spus sâmbătă preşedintele François Hollande omologului său rus Vladimir Putin la Moscova, după 25 de ani de la căderea Zidului Berlnului, simbolul împărţirii Europei. „Cred că este necesar să evităm ca alte ziduri să ne despartă. La un moment dat trebuie să fim capabili să depăşim obstacolele şi să găsim soluţii”, a declarat şeful statului francez, primul lider occidental care vizitează Moscova de la izbucnirea crizei din Ucraina, potrivit Mediafax.

Preşedintele rus a salutat „o adevărată vizită de lucru (care) va conduce la rezultate şi progrese”, apreciind că discuţiile cu Hollande vor avea „rezultate pozitive”.


Hollande a declarat că întrevederea sa cu Putin - la care participau ministrul rus de Externe Serghei Lavrov şi consilierul diplomatic al lui Hollande Jacques Audibert -, urmează să continue discuţiile pe care cei doi lideri le-au purtat la ultima lor întâlnire, la Summitul G20 de la Brisbane, în Australia. „Există perioade în care este necesar să ştii să profiţi de ocazii”, a insistat Hollande, care s-a întâlnit cu Putin pe Aeroportul moscovit Vnukovo, după o vizită de 48 de ore în Kazahstan.

Această întrevedere are loc la puţin timp după ce preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a anunţat noi negocieri de pace cu privire la conflictul din Ucraina la Minsk, în Belarus, la care ar urma să participe lideri rebeli din estul Ucrainei, reprezentanţi ucraineni, ruşi şi OSCE.


Ultimele negocieri în acest format au condus la încheierea unui armistiţiu, pe 5 septembrie, care a fost tot mai puţin respectat în ultimele săptămâni, el nemaiexistând în mod practic.

Forţele ucrainene au suferit peirderi importante în ultimele zile, şase militari fiind ucişi şi alţi 20 răniţi în ultimele 24 de ore, potrivit autorităţilor militare.

abonare newsletter