Actualitate

Josef Nadj, Philip Miller şi András Urbán la Festivalul Interferențe 2014 - FOTO

Organizatorii Festivalului Interferențe 2014 au pregătit clujenilor un final de săptămână cu evenimente pe toate gusturile.

Astfel, ziua de vineri, 28 noiembrie, va debuta cu vernisajul expoziţiei „Mărturiile corpului”, care va avea loc la Muzeul de Artă Cluj-Napoca (curator invitat: Gábor Tompa), urmat, la ora 16.00, în foyerul Teatrului Maghiar, de vernisajul expoziţiei de fotografie semnată de Mihaela Marin, „Corpul ca un dar”. La ora 14.00, la Casa TIFF, este programată proiecţia spectacolului Orfeu şi Euridice, regia: Pina Bausch (2005).

Spectacolul The End, regizat de Valeria Raimondi și Enrico Castellani (Babilonia Teatri, Oppeano, Italia), este programat la orele 17.00 şi 20.00, în Sala Studio. Iar  Trandafiri, un spectacol bazat pe poemul „Trandafirul din Chișinău” de Ottó Tolnai, regizat de András Urbán (Teatrul Kosztolányi Dezső, Subotica, Serbia) se va juca la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Maghiar de Stat şi va fi urmat de o discuţie cu creatorii.


Despre The End creatorii spectacolului spun că „este dincolo de teama noastră de a muri ori de teama noastră de a trăi. De greutatea de a accepta și a gusta și viața, și moartea. The End este o scufundare în tăcerea, în cenzura, în anxietatea ce înconjoară azi moartea. Acum moartea nu există. E tăinuită, ascunsă. E socotită drept ceva ce nu face parte din viața noastră.”

András Urbán scria despre Trandafiri că „este o metodă artistică, regizorală, în care un spectacol anterior stă la baza celui nou – Trandafir din Chişinău) de Ottó Tolnai – respectiv de o serie de acţiuni fizice pornind de la reprezentarea sa scenică. Poate fi definit şi ca o dorinţă: acesta este momentul când omul simte că nu vrea să vorbească şi încearcă să comunice într-o altă formă.”


Sâmbătă, 29 noiembrie, la ora 11.00, la Casa TIFF, este programată o discuţie cu creatorii spectacolului The End.

Cântecele lui Wilhelm de Ottó Tolnai (Teatrul JEL, Kanjiza, Serbia),  spectacolul semnat de Josef Nadj, se va juca la orele 17.00 şi 21.00, în Sala Studio.


Spectacolul lui Joseph Nadj poate fi considerat ca având trăsături deopotrivă dramatice, coregrafice și teatrale. Coregrafia sa se bazează pe sensibilitatea personală a interpretului și este, la fel ca teatrul-dans al Pinei Bausch, inspirat din viață. Muzica și plastica corporală sunt esențiale în creația sa. Există întotdeauna o idee centrală, întruchipată pe scenă cu ajutorul muzicii, mișcării și a efectelor vizuale.

Tot sâmbătă, 29 noiembrie, la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Maghiar este programat şi un cine-concert de Philip Miller & William Kentridge intitulat Paper Music (Tomorrowland, Paris, Franța), care va fi urmat de un o discuţie cu creatorii.


Paper Music este un acompaniament live – pentru pian și voce – pentru trei filme noi din instalația multimedia The Refusal of Time, prezentată în premieră la Documenta 13. În  ciné-concert evoluează Philip Miller, Vincenzo Pasquariello și Joanna Dudley, din distribuția de la Refuse the Hour, cei care au creat o lume sonoră extraordinară pentru aceste filme.

Serile de vineri, 28 şi sâmbătă, 29 noiembrie se vor încheia cu un concert al formaţiei Bucinatores Orchestra (Praga, Cehia) care va avea loc, începând cu ora 21.00, la Fabrica de pensule.

Ultimele Stiri
abonare newsletter