Actualitate

Clujul este promovat prin artă în Ucraina

32 de artişti clujeni vor promova cultura şi urbea de pe Someş în Cernăuţi, Ucraina.

Artiştii sunt membri ai Şcolii Populare de Arte „Tudor Jarda” din Cluj-Napoca. Operele de artă fac parte din proiectul „Clujul- oraşul Comoară”. Expoziţia se va desfăşura începând de vineri şi va ţine până în 16 noiembrie, în Cernăuţi, Ucraina.  

Scopul proiectului este să promoveze oraşul care va fi în 2015 Capitala Europeană a Tineretului. Liliana Mihacea, unul dintre artiştii expozanţi, a declarat pentru Monitorul de Cluj că i-a plăcut mult tema de lucru a expoziţiei. „Nouă ni s-a dat o temă: Clujul. Fiecare a trebuit să prezinte o lucrare, iar la sfârşit s-au ales cele mai bune. Mă bucur că am fost unul dintre cei aleşi. Pentru mine e o mândrie să particip la un astfel de proiect. Am avut şansa să îmi reprezint oraşul meu, pe care îl iubesc”, a menţionat artista.


20% din populaţia din Cernăuţi sunt români

Expoziţia va fi prezentată de un reprezentant al Şcolii Populare de Artă şi de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj „Sunt foarte încântat de faptul că acest proiect, unic în România, va trece din nou graniţele ţării noastre, oprindu-se într-o regiune în care aproape 20% dintre cetăţeni sunt de naţionalitate română. Cernăuţiul este o zonă importantă pentru români, fiind recunoscută pentru caracterul său multinaţional şi multicultural, astfel încât sunt absolut convins de faptul că această expoziţie de cunoaştere a judeţului nostru va avea succesul scontat, contribuind la efortul instituţional comun de susţinere a Clujului la obţinerea titulaturii de Capitală Culturală Europeană în anul 2021”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Vakar Istvan.

Arta clujeană peste hotare

Artiştii expozanţi nu vor călători fizic în Ucraina, dar li se vor prezenta operele în cadrul Galeriei de Artă a Centrului Regional pentru Educaţie Estetică „Tineretul Bucovinei” din Cernăuţi, Ucraina. Autorii operelor au fost aleşi dintre toţi cursanţii din ultimii patru ani ai Şcolii de Arte, de la specializările: pictură, grafică şi tehnici în pictură. Proiectul vizual „Clujul- oraşul Comoară” a început lanţul de expoziţii la Muzeul Etnografic din Cluj-Napoca, urmând ca operele să fie prezentate în Chişinău (Republica Moldova) şi în Cernăuţi (Ucraina).


Articol scris de Cristina Ungurean

abonare newsletter