Actualitate

Ce măsuri iau autorităţile pentru alegerile de duminică

La nivelul judeţului Cluj, la scutinul din data de 16 noiembrie vor funcţiona acelaşi număr de secţii de votare ca şi în turul I al alegerilor, respectiv 654, au anunţat reprezentanţii autorităţilor locale.

De asemenea, Prefectura Cluj a dispus dublarea numărului de formulare pentru liste suplimentare şi al declaraţiilor pe proprie răspundere la mai multe secţii de votare din judeţ, unde în turul întâi al alegerilor prezidenţiale a fost un număr mare de votanţi, pentru a preîntâmpina cozile la scrutinul de duminică.

Potrivit prevederilor legale, votarea se desfăşoară în data de 16 noiembrie 2014, începând cu ora 7.00 şi se încheie la ora 21.00.


Acte necesare pentru exercitarea dreptului de vot

Biroul Electoral Central a stabilit că cetăţenii români cu domiciliul în România îşi pot exercita dreptul de vot în baza următoarelor acte de identitate, valabile în ziua votării: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare).

Pentru eliberarea actelor de identitate persoanelor cu drept de vot care nu au sau deţin un act de identitate cu temen de valabilitate expirat, precum şi cele care le-au pierdut sau le-au fost furate actele, programul de lucru al Serviciului de Evidenţă a Persoanelor din municipiul Cluj-Napoca, cu ocazia alegerilor prezidenţiale din data de 16 noiembrie 2014, a fost extins. Astfel, în ziua de sâmbătă, 15.11.2014, programul de lucru cu publicul va fi între orele 8.00 şi 16.00. Duminică, 16.11.2014, când vor avea loc alegerile prezidenţiale, programul de lucru cu publicul va fi între orele 8.00 şi 21.00.


Persoanele care în ziua votării se află în altă comună, oraş sau municipiu decât cel de domiciliu îşi pot exercita dreptul de vot la orice secţie de votare, după ce declară în scris pe propria răspundere că nu au mai votat şi nu vor mai vota la turul de scrutin din ziua de 16 noiembrie a.c. În acest sens, prin Decizia BEC nr. 126/ 7.11.2014, persoanele mai sus menţionate au posibilitatea de a descărca declaraţia pe propria răspundere de pe site-ul Biroului Electoral Central (www.bec2014.ro), o pot completa acasă, dar au obligaţia de a o semna şi data numai în faţa membrilor biroului electoral al secţiei de votare.

Condiţii pentru votul prin urne speciale

Potrivit reprezentanţilor BEJ, condiţiile de vot prin intermediul urnei speciale rămân aceleaşi ca şi în turul I al alegerilor, persoanele netransportabile din motive de boală sau invaliditate, cele private de libertate care nu şi-au pierdut drepturile electorale pot depune cereri scrise la secţiile de votare de care aparţin în seara zilei de sâmbătă, 15 noiembrie a.c., între orele 18.00 şi 20.00.


De asemenea, cererile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale pentru persoanele cu drept de vot internate în spitalele din judeţul Cluj se vor depune la secţia de votare la care este arondată strada pe care se află spitalul, în preziua votării între orele 18.00 şi 20.00.

Măsuri preventive

De asemenea, prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan, a declarat că, la primul tur al alegerilor nu a rămas niciun cetăţean care să nu fi putut să voteze în judeţ, dar a luat măsuri preventive.


„Am luat măsuri preventive înaintea primului tur de scrutin al prezidenţialelor, am anticipat că vor fi mulţi alegători care vor vota pe liste suplimentare şi nu s-a întâmplat să rămână vreun cetăţean care să nu poată vota. Ne vom organiza mai bine pentru turul doi, pentru a evita situaţii de aşteptări prelungite sau în care cetăţenii să nu îşi poată exercita dreptul la vot. Am făcut o centralizare la fiecare secţie de votare şi am văzut câţi au votat pe liste suplimentare la primul tur. Astfel, în secţiile în care am constatat că numărul alegătorilor care au votat pe liste electorale a fost mare, suplimentăm, faţă de numărul votanţilor din primul tur, cu 30 până la 100 la sută acele formulare de liste suplimentare şi declaraţii pe proprie răspundere, ca să preîntâmpinăm cozile şi aşteptarea la vot“, a spus Vuşcan.

Potrivit acestuia, în primul tur de scrutin s-a înregistrat un număr mare de votanţi pe liste suplimentare în mai multe de secţii de votare din Cluj-Napoca, în special unde au fost arondate campusurile studenţeşti, dar şi în zone turistice ale judeţului.


Preşedintele Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Cluj, Monica Trofin, a explicat că, faţă de primul tur al alegerilor, declaraţiile pe proprie răspundere necesare pentru cei care votează pe liste suplimentare pot fi descărcate de pe site-ul BEC şi pot fi completate acasă, iar în secţia de votare se trece doar data şi se semnează.

Ultimele Stiri
abonare newsletter