Actualitate

Alegeri prezidenţiale. Totul despre organizarea alegerilor la Cluj

Potrivit analiştilor, rata prezenţei la urne ar urma să fie de aproximativ 60%. Ultimele sondaje au relevant faptul că pe primele locuri în topul preferinţelor românilor este candidatul PSD Victor Ponta, urmat de Klaus Iohannis, candidatul ACL.

Reprezentanţii autorităţilor judeţene au precizat că sunt pregătiţi câţiva poliţişti de rezervă în cazul în care este nevoie de ei, mai ales că înainte cu o zi de alegeri a fost sărbătorită Luminaţia. Având în vedere această sărbătoare naţională autorităţile s-au pregătit pentru a preîntâmpina cazurile în care buletinele de vot din secţiile de votare nu ajung la toţi oamenii.

Cum votează studenţii

Persoanele care nu votează la secţiile de care ţin îşi vor exercita acest drept pe buletine de vot speciale. În acest mod vor vota şi studenţii care învaţă la Cluj, dar sunt din alte părţi. Cei care votează în acest fel trebuie să dea o declaraţie pe proprie răspundere că nu au votat în alte secţii de votare. Toţi cei care merg pe ultima sută de metri să-şi aleagă preşedintele îşi pot exercita dreptul la vot şi după ora 21:00, doar dacă se află în interiorul secţiei de votare.


Pentru transportarea materialelor pentru alegeri nu pot fi folosile microbuzele şcolare sau maşinile Ministerului Afacerilor de Interne. În Cluj-Napoca s-au înscris două firme de taxi pentru a transporta aceste materiale.

Care este orarul secţiilor de votare

Secţiile de votare sunt deschise de la ora 06:00, însă procesul de votare începe de la ora 07:00 şi se încheie la ora 21:00. Urna mobilă solicitată de cei cu probleme va fi însoţită de pază armată. Buletinele de vot sunt în plus cu 10% pentru fiecare secţie de votare.


În Cluj-Napoca există 602.620 alegători şi 662.956 buletine de vot. Există 5 ştampile pe fiecare secţie de votare, într-un total de 3.270 de bucăţi.  În judeţul Cluj există 654 de secţii de votare, din care 287 la nivel urban şi 367 la nivel rural.

Ultimele Stiri
abonare newsletter