Actualitate

Cameron a descoperit că „brânza-i pe bani”

Marea Britanie nu va plăti cele 2 miliarde de euro care reprezintă contribuția sa la bugetul UE la 1 decembrie, a repetat luni David Cameron, în ciuda amenințărilor Comisiei Europene că țara sa ar putea fi amendată.

„Marea Britanie nu va plăti nimănui cele 2 miliarde de euro la 1 decembrie și respingem cuantumul acestei plăți. Ne vom bate prin toate mijloacele posibile”, a declarat prim-ministrul britanic în fața parlamentului. „Suma și calendarul acestei solicitări sunt inacceptabile. Ajustări se fac în fiecare an. Dar nu s-a întâmplat niciodată să ni se ceară două miliarde de euro, circa 20% din contribuția noastră netă de anul trecut”, a adăugat Cameron.

Contribuția Marii Britanii pentru 2014 a fost mărită cu 2,1 miliarde de euro după luarea în calcul a cifrelor revizuite ale PIB-ului său. „Două miliarde de euro reprezintă mai mult decât contribuția brută a anumitor țări. Nu este mărunțiș, sunt bani ai contribuabilului britanic”, a adăugat premierul britanic, confruntat în țara sa cu o presiune crescândă din partea eurofobilor din UKIP, în perspectiva alegerilor legislative de anul viitor, informează Agerpres.


Comisia Europeană a avertizat luni că ar putea cere Marii Britanii să plătească penalități dacă premierul David Cameron își pune în practică amenințarea că nu va achita cele două miliarde de euro cerute de executivul european pentru rectificarea bugetului pe anul în curs. „Legea impune statelor să verse contribuția la bugetul european până pe 1 decembrie. Dacă această prevedere nu este respectată, Comisia poate impune amenzi”, a indicat oficialul comunitar, declarându-se în același timp „surprins” de poziția exprimată pe acest subiect de premierul Cameron la Consiliul European de săptămâna trecută.

Comisarul pentru Buget al Uninunii Europene, Jacek Dominik, a menţionat că „până acum nu a fost nici măcar un semnal din partea administraţiei britanice cum că ar avea probleme în privinţa asta”. „Suntem cu toţii de acord asupra metodologiei şi a elementelor care sunt incluse: pur şi simplu le aplicăm. Niciodată nu a existat o astfel de situaţie în care să schimbăm reglementările pentru că o ţară a contestat-o…ar fi foarte dificil să facem aşa ceva”, a mai adăugat Dominik, informează bbc.com


Într-o declaraţie în faţa Parlamentului Britanic, David Cameron a adăugat că are sprijinul Greciei, Italiei, Maltei, Olandei şi “a altora”.

Liderul oboziţiei din Marea Britanie, Ed Miliband, l-a acuzat pe David Cameron de neglijenţă pentru că nu a fost în stare să rezolve problema mai rapid, informează euractiv.com.


Legile actuale ale Uniunii Europene precizează clar că fiecare ţară trebuie să-şi plătească contribuţiile până la data stabilită de Uniune.

Ultimele Stiri
abonare newsletter