Actualitate

Lecție de istorie, marca Ponta: Ferdinand, „primul rege al României”

Aflat la Carei, unde a participat la manifestațiile prilejuite de Ziua Armatei, premierul Victor Ponta a comis o gafă „istorică” tocmai de ziua Regelui Mihai.

Ziarul Adevărul publică un material video în care premierul Victor Ponta îl denumește pe regele Ferdinand, „primul rege al României”. Întrebat fiind dacă susține amplasarea unui bust al regelui Ferdinand în orașul Carei, premierul a dorit să ofere reporterului o mică lecție de istorie: „Să vă spun și eu ceva în plus…Ferdinand, primul rege al României”. 

Chiar dacă Ferdinand a fost primul rege al României Mari, unchiul său, regele Carol I de Hohenzollern, este considerat a fi primul monarh al României, după ce titlul de domnitor acordat acestuia în 1866 este schimbat cu cel de „rege”, în anul 1881.


Aparent, nici echipa biroului de presă al Guvernului nu a sesizat imprecizia jenantă, publicând pe site stenograma integrală a premierului cu reporterul :

„ Reporter: /.../ Aţi vorbit aşa de frumos de Majestatea Sa Regele. Să ştiţi că aşteptăm un mic sprijin, ca să avem şi noi un bust al regelui Ferdinand, care ni se refuză de două şedinţe consecutive ale Consiliului Local.


Victor Ponta: Regele Ferdinand? - primul rege al României.
Reporter: Da. Este gata /.../ 
Victor Ponta: Bun, vorbe bune pun.”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter