Actualitate

Putin a propus Poloniei SĂ ÎMPARTĂ Ucraina cu Rusia

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a propus fostului premier polonez Donald Tusk în 2008, într-o vizită la Moscova, ca cele două ţări să împartă Ucraina între ele, potrivit unor declarații ale Preşedintelui Seimului (Camera inferioară a Parlamentului polonez) Radoslaw Sikorski.

Putin "a vrut ca noi să devenim participanţi în această împărţire a Ucrainei", declară Sikorski, la vremea respectivă ministru de Externe, în acest interviu pentru Politico, potrivit Mediafax.

"Putin vrea ca Polonia să angajeze trupe în Ucraina. Acestea sunt semnalele pe care ni le-au trimis... Ştiam cum gândesc de ani de zile. Acesta este unul dintre primele lucruri pe care Putin i le-a spus premierului meu Donald Tusk (care urmează să fie preşedintele Consiliului European) când a vizitat Moscova. A spus că Ucraina este o ţară artificială, că Liov este un oraş polonez şi de ce să nu rezolvăm împreună", continuă


"Din fericire, Tusk nu a răspuns. Ştia că este înregistrat", afirmă Sikorski.

Drumul către actualul conflict din Ucraina a început încă din 2008, potrivit lui Sikorski, care afirmă că intenţiile ruse au devenit clare la summitul NATO de la Bucureşti, unde Putin "a susţinut primul său discurs în care a afirmat că Ucraina este o ţară artificială şi că cea mai mare parte din aceste pământuri aparţin istoric Rusiei". Kremlinul a ameninţat, în cursul summitului, că va răspunde militar dacă Ucraina sau Georgia se alătură Alianţei Nord-Atlantice. Câteva luni mai târziu, forţele ruse au purtat un război-fulger pe teritoriul Georgiei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter