Actualitate

Institutul de Cercetări în Bio-Nano-Științe al UBB deține o variantă cu un singur laser a microscopului lui Hell

Institutul de Cercetări Experimentale în Bio-Nano-Științe al Universității Babeș-Bolyai (UBB) va achiziționa anul viitor toate componentele necesare pentru a face din microscopul de fluorescență - unicat în România - pe care deja îl deține, unul identic cu cel pentru care a luat cercetătorul Stefan Hell premiul Nobel pentru Chimie.

Microscopul se află în dotarea Institutului de Cercetări Experimentale în Bio-Nano-Științe și a costat 350.000 de euro, el fiind achiziționat anul trecut în cadrul unui proiect european. Directorul Institutului, profesorul Simion Simon, a declarat vineri că se vor face toate eforturile pentru achiziționarea acelor componente care lipsesc, pentru ca instrumentul să fie adus la nivelul cel mai înalt. Upgradarea microscopului ar urma să coste aproximativ alte 300.000 de euro.

"Institutul a fost dotat la un nivel bun și avem acest instrument unic care are o mică istorie. A fost cumpărat anul trecut printr-un proiect european, dar din cauza constrângerilor financiare nu l-am cumpărat integral. Însă, el este luat de la firma care a cumpărat brevetul pentru invenții al lui Stefan Hell. Microscopul ni s-a oferit atunci în varianta completă, dar suma era prea mare. Așa că l-am cumpărat fără o anumită parte, cu gândul că vom reuși să face upgradarea. Noi ne vom mobiliza pe toate căile pentru această dotare. El va conține toate elementele care au fost adăugate acestei tehnici de microscopie prin fluorescență prin invenția lui Hell. Adică un aparat conceput și realizat de Hell", a explicat profesorul de fizică.


Aparatul complet are la bază două lasere și două microscoape, iar Institutul ar urma să achiziționeze și cel de-al doilea laser.

Microscopul este și va fi și în continuare folosit pentru cercetări în domeniul celular. Aparatul permite investigații pe sisteme de interes medical și, atunci când va fi completat, Institutul de Cercetări Experimentale de Bio-Nano-Științe va putea promova și alte tipuri de cercetare. Scopul acestor activități, derulate în special împreună cu Facultatea de Medicină din Cluj, dar și cu alți parteneri, este acela de a descoperi soluții pentru diferite tipuri de probleme care țin de Științele Vieții, relatează Agerpres.


Institutul de Cercetări Experimentale în Bio-Nano-Științe a organizat joi și vineri un eveniment prin care s-a dorit atât prezentarea microscopului, cât și evocarea descoperirilor lui Stefan Hell.

"Pe lângă faptul că este vorba de cineva care s-a născut în România și a făcut școală aici, cel puțin până la liceu, iar acest lucru este unul de mândrie, mai este un aspect care ține de specificul Institutului. Acesta este unul interdisciplinar, în domeniul bio-nano-științe și avem un respect deosebit pentru cei care contribuie la promovarea domeniilor pe care și noi le practicăm, iar investigarea fenomenelor care au loc la nivel celular în sisteme vii este de foarte mare interes pentru toată lumea", a spus Simion Simon.


Profesorul a mai precizat că o dată achiziționate toate componentele microscopului se va încerca cooptarea în echipa Institutului a unui tânăr cercetător, Teodora Scheul, care a lucrat o alături de Stefan Hell în cadrul studiilor de doctorat.

La evenimentul organizat de Institut de Cercetări Experimentale au participat vineri și acad. Octavian Popescu, directorul Centrului de Biologie Moleculară și prof. Simion Aștilean, directorul Centrului de Nanobiofotonică și Spectroscopie Laser.


Profesorul Simon a mai precizat că există inclusiv intenția de i se propune lui Stefan Hell să primească titlul de Doctor Honoris Causa al UBB.

Stefan Hell este unul dintre cei trei cercetători care au primit anul acesta Premiul Nobel pentru Chimie, alături de Eric Betzig și William E. Moerner, pentru "dezvoltarea microscopiei fluorescente".


Pentru o lungă perioadă de timp, dezvoltarea microscopiei optice a fost ținută în loc de convingerea falsă că nu va putea atinge o rezoluție mai bună de jumătate din lungimea de undă a luminii. Cu ajutorul moleculelor fluorescente, cei trei au reușit să depășească, cu ingeniozitate, această limitare. Activitatea lor în domeniu a introdus microscopia optică în universul nano.

Stefan Hell este cetățean german de origine română, născut la Arad și este din 2012 membru de onoare al Academiei Române și, din 2013, Doctor Honoris Causa al Universității Politehnica din București.

Etichete: cercetare ubb cluj
Ultimele Stiri
abonare newsletter