Actualitate

Caz revoltător: O fetiţă de 4 ani, diagnosticată cu laringită, a murit în urma unei injecţii cu ampicilină

O fetiţă de patru ani din satul Plopi, comuna Buneşti Avereşti a murit sâmbătă noaptea în spitalul din Huşi, la 45 de minute de la internare, în urma administrării unei injecţii cu ampicilină.

Cadrele medicale i-au administrat antibioticul, fără a o testa antialergic înainte. Alexandra era un copil fără probleme medicale, până la 4 ani nici nu a luat vreodată antibiotic. Bunica fetiţei, cea care a însoţit-o la spital, mama rămânând acasă cu frăţiorul de două luni, spune că medicul de gardă, trezit din somn, “nici măcar nu s-a uitat în gâtul copilului sau să-l asculte cu stetoscopul”, relatează Adevărul.

Vineri, 3 octombrie, Alexandra a mers la grădiniţă. Seara, fetiţa a început să acuze dureri de gât, iar în jurul orei 20.00 a început să facă febră. Părinții i-au administrat Nurofen, însă, văzând că starea nu i se ameriorează și îi crește febra, ajungând la 39 de grade, în jurul orei 23.00 părinţii au sunat la Ambulanţă.


După aproape două ore, la 1.54, aşa cum este consemnat în fişa de însoţire, o ambulanţa a ajuns acasă la familia Bedregeanu pentru a prelua fetiţa. Odată ajunsă în camera de gardă a Secţiei de Pediatrie a Spitalului municipal Dimitrie Castroian Huşi, Alexandra a fost văzută de medicul de gardă Florentina Bianu care i-a luat temperatura, a cântărit-o și apoi i s-a prescris tratamentul: o injecție cu ampicilină în venă și perfuzie  care i-au fost administrate în secția de pediatrie a spitalului.

La scurt timp de la administrarea tratamentului fetița a început să se simtă mai rău, acuzând dureri de burtă apoi a început să i se umfle fața și burta și să se vinețească. Timp de aproape o oră, cadrele medicale au încercat să resusciteze fetiţa intrată în stop cardio respirator. Bunica, tatăl şi bunicul, ajunşi şi ei între timp la spital, implorau pentru medicii să le salveze fetiţa. Toate manevrele au fost, însă, în zadar. În jurul orei 4.00 a fost declarat decesul Alexandrei.


La aproximativ două ore de la declararea decesului, cadavrul micuţei a fost transportat la morga spitalului huşean, însă nu de personalul spitalului, ci de bunicul copile. Oficialii de la Spitalul municipal Dimitrie Castroian Huşi se scuză și afirmă că în momentul în care fetița a ajuns la spital aceasa se afla déjà în stare gravă, prezenta sintome de insuicienţă respiratorie acută, laringită și i s-a făcut tratament de urgenţă corespunzător după care şi a intrat în stop cardiorespirator și s-a încercat resuscitarea ei însă fără succes. Medicul Emad Wassouf, director medical Spitalul municipal Huşi, a recunoscut totuşi că fetiţa nu a fost testată în prealabil pentru a se stabili dacă este alergică la antibioticul administrat.

Medicul pediatru Florentina Bianu, şefa secţiei de Pediatrie a spitalului din Huşi, cea care a făcut schema terapeutică pentru fetiţă a dat o notă explicativă conducerii spitalului.


Părinţii Alexandrei au depus plângere atât la Colegiul Medicilor Vaslui, cât şi la Direcţia de Sănătate Publică iar Poliţia, Colegiul Medicilor și conducerea spitalului din Huşi au declanşat o anchetă în acest caz însă șansele ca ei să afle de ce a murit fetiţa lor, dacă este o culpă medicală sau “o evoluţie fulminantă a bolii” sunt extrem de reduse. Cea mai recentă dovadă este cazul celor doi pacienţi morţi în vara anului 2012 la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, în urma administrării anestezicului. Nici până la această oră nu ce cunosc cauzele decesului tânărului din Fereşti şi a adolescentei din Codăeşti, iar de tras responsabilii la răspundere nu poate fi vorba, mai relatează Adevărul.

abonare newsletter