monitorulcj.ro Menu

Actualitate

O viață dedicată carierei militare. Aurel Litan s-a retras de la conducerea Jandarmeriei Cluj – FOTO

Generalul de brigadă Aurel Litan a predat, vineri, funcția de conducere Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj. Cariera sa militară a început într-o frumoasă zi de toamnă și s-a sfârșit într-o zi mohorâtă de toamnă.

Generalul de brigadă Aurel Litan s-a retras de la conducerea Jandarmeriei Cluj

După ce jumătate din viață și-a dedicat-o carierei militare, din care ultimii 10 ani i-a petrecut la conducerea Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Cluj, generalul de brigadă Aurel Litan a decis că acum a sosit momentul începerii unei alte etape a vieții. Șeful jandarmilor clujeni s-a retras de la conducerea Inspectoratului și a predat drapelul către colonelul Florinel Budișan, noul șef al IJJ Cluj. Ceremonia de predare-primire a funcției a avut loc vineri la prânz într-un cadru restrâns, dar încărcat de emoție. Colegii, familia, prietenii și șefii autorităților locale au fost prezenți la acest eveniment unic din cariera generalului de brigadă. Aurel Litan a primit diplome de excelență, plachete și medalii de onoare din partea autorităților.

Toamna a adus începutul și sfârșitul carierei militare

Aurel Litan a depus jurământul de credință față de patrie într-o frumoasă zi de toamnă, iar momentul retragerii din cariera militară a coincis cu o zi mohorâtă de toamnă. “Acum 36 de ani, într-o frumoasă zi de septembrie, am depus jurământul de credință față de patrie. Eram student în anul I la Academia Tehnică Militară, Facultatea de Ingineri Tancuri și Auto. După absolvirea facultății, în 1983, am fost repartizat la batalionul Securitate și Miliție Timișoara, în funcția de ofițer auto”, și-a amintit fostul șef al jandarmilor clujeni.

Jandarmii din Cluj, cei mai buni din țară

După ce a parcurs mai multe etape în cariera militară, în urmă cu zece ani a ajuns la conducerea IJJ Cluj, unde a rămas până astăzi. “Sunt aproape 10 ani de când conduc această unitate de elită a Jandarmeriei Române și sunt mândru de acest fapt”, a punctat Aurel Litan. Fostul lider al jandarmilor îi consideră pe cei 500 de colegi din subordine cei mai buni din țară. “Am realizat o unitate militară, toți cei aproape 500 de jandarmi din cadrul Inspectoratului acționează uniți ca un singur luptător. Să știți, colegii mei din cadrul Inspectoratului sunt cei mai buni jandarmi. Cât am fost în fața lor, nu mi-a fost teamă că voi primi o săgeată în spate”, a spus Litan.

Mai mult timp pentru familie, cărți și natură

Cu lacrimi în ochi și cu vocea gâtuită de emoție, generalul de brigadă a mulțumit colegilor, soției și copiiilor care l-au înțeles că trebuie să își petreacă mai mult timp cu familia de la Inspectoratul de Jandarmi decât cu ei. “Începând de luni, o să am mai mult timp pentru familie și pentru nepoțica mea, pentru cărțile ce așteaptă să fie citite, pentru studenții mei, pentru pădurile și apele din județ și nu numai, pentru multe alte lucruri care din lipsă de timp au fost trecute pe un plan secund”, a spus fostul șef al jandarmilor clujeni.

Îi vor lipsi misiunile

Aurel Litan a plecat de la conducerea Inspectoratului cu un singur regret: nu va mai putea participa la misiuni. “Îmi vor lipsi misiunile, în special cele de la mitinguri sau proteste. Dacă la începutul unui miting de protest se scanda « Cea mai nașpa meserie este în Jandarmerie »  sau «Jandarmeria apără hoția », la terminarea lui am primit reproșuri de genul «Domnule general, or să vă amendeze jandarmii că mergem pe unde spuneți dumneavoastră nu pe unde am vrut noi » ori «Vă mulțumim că sunteți alături de noi » sau în loc de huiduieli și înjurături, garoafe albe. Asta înseamnă lucrul bine făcut, misiune îndeplinită”, a adăugat fostul lider al jandarmilor.

La finalul discursului, generalul de brigadă Aurel Litan a subliniat că ar alege același drum dacă ar trebui să o ia de la capăt.