monitorulcj.ro Menu

Actualitate

România răscumpără cu 20 de milioane de euro ”Cuminţenia pământului” a lui Brâncuși

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că statul român va răscumpăra opera ”Cuminţenia pământului” a lui Constantin Brâncuşi, cu suma de 20 de milioane de euro, dacă Inspecţia Judiciară, în urma verificărilor pe care le va face, va stabili că procedura retrocedării a fost una corectă.

”Datoria mea este ca, înainte de a da aceşti 20 de milioane de Euro din banii dumneavoastră, ai tuturor românilor, să mă asigur încă o dată şi încă o dată că într-adevăr acei bani trebuie daţi. Mai departe, Inspecţia Judiciară, sigura care, conform legii şi Constituţiei, are dreptul să verifice dacă s-au respectat procedurile legale, va verifica, şi dacă dânşii spun că a fost corect, evident, o să dăm banii”, a spus Ponta citat de Mediafax.

El a arătat că, în baza verificărilor făcute până acum, a rezultat că s-a depus la dosar inclusiv actul de vânzare-cumpărare între statul român şi fostul proprietar.

”E vorba de actul de vânzare şi banii care s-au dat atunci, nu ştiu, câteva zeci de mii, în anii '50 e o altă discuţie, că totuşi în anii '50 Brâncuşi nu e cotat aşa cum e cotat în 2014”, a spus Ponta.

 

El a spus că a cerut o verificare din partea Ministerului Culturii şi din partea Muzeului Naţional (de Artă - n.r.) legat de modul în care statul şi-a apărat şansele în faţa instanţei în acest caz.

”Şi acolo, din documentele care mi-au fost mie puse la dispoziţie, eu nu particip la procese, rezulta că statul român avea un titlu valabil de proprietate. Ce s-a întâmplat? A fost retrocedată opera, nu am comentat, nu era cazul şi nu comentez hotărâri judecătoreşti. Acum, însă, proprietarii vor să ne revândă opera pe care noi le-am retrocedat-o şi ne-o vând contra unei sume modeste de 20 de milioane de Euro. Înseamnă că orice român din această ţară, de la nou-născut la pensionar, o să dea un Euro, dar nu-l dă direct, ci prin Guvern, că Guvernul nu are bani din altă parte decât din taxele şi impozitele plătite de cetăţenii români”, a spus Ponta.

El a arătat că îşi face datoria de a verifica înainte ca statul să plătească o operă de artă care oricum a fost a sa.

”Nu intervin niciodată, nu îmi permit să critic Justiţia, dar dumneavoastră, românii, care plătiţi taxe şi impozite vreţi să ştiţi de ce dă Guvernul 20 de milioane de Euro pe o operă a lui Brâncuşi care a fost a statului român. Ori, cred că îmi fac datoria să verific de zece ori înante de a da din banii publici, 20 de milioane de Euro, pentru o operă care a fost a noastră, a statului român”, a spus Ponta.

”Eu vreau să văd acum dacă dăm 20 de miliaone de Euro din banii dumneavoastră în mod corect. Dacă îi dăm în mod corect, asta e, o să-i dăm”, a spus Ponta.

Vineri expiră perioada până când opera lui Constantin Brâncuși mai poate fi răscumpărată de Statul Român.