Actualitate

Sabie din Epoca Bronzului, recuperată de poliţişti FOTO VIDEO

Poliţiştii au organizat un flagrant în Piaţa Muzeului pentru prinderea unor persoane bănuite de comercializarea ilegală a unor obiecte care fac parte din patrimoniul arheologic.

În urma investigaţiilor, poliţiştii au găsit în data de 27 septembrie, un anunţ de vânzare pe un site, a unei săbii din Epoca Bronzului, de circa 0,75 metri lungime. Aceasta este susceptibilă de a face parte din patrimoniul cultural naţional, existând suspiciuni că ar fi fost găsită cu ajutorul detectorului de metale, în siturile arheologice de pe raza judeţului Cluj.

În acest context, poliţiştii au depistat un bărbat, de 34 de ani, din Gherla, în timp ce ar fi oferit spre vânzare bunul, pentru 20.000 euro, unor persoane care l-au contactat anterior. Pe durata negocierilor, desfăşurate în Piaţa Muzeului, din Cluj-Napoca, bărbatul a fost însoţit de alţi doi bărbaţi, sabia fiind lăsată într-un autoturism, la câteva străzi distanţă. Cei trei au fost duşi la sediul Poliţiei pentru audieri.


„În cauză se efectuează cercetări pentru comiterea infracţiunilor de accesul cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic, fără autorizare prealabilă şi însuşirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor, fapte prevăzute de O.G. 43/2000 privind protecția patrimoniului arheologic și declararea unor situri arheologice ca zone de interes național, respectiv de codul penal”, au reclarat reprezentanţii Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj.


Sabia va fi inspectată pentru stabilirea autenticităţii şi a valorii de patrimoniu, urmând a fi predată organelor abilitate.

 

Etichete: ipj cluj
abonare newsletter