Actualitate

Ucraina: Statele G20 vor ca Putin să participe la summitul de la Brisbane pentru a înfrunta indignarea generală

Ministrul australian de externe a declarat că nu a existat un consens privind o interdicție de participare a președintelui rus la viitorul summit G20 al șefilor de stat și de guvern și că există o opinie larg împărtășită că Putin trebuie să vină la reuniune pentru a fi martorul indignării generale față de situația din Ucraina, relatează DPA.

"Am realizat sondaje și țările sunt determinate să se asigure că G20 rămâne principalul forum economic pentru chestiuni globale și există opinia că președintele Putin trebuie să vină și să înfrunte condamnarea internațională pentru comportamentul său față de Ucraina", a declarat ministrul de externe Julie Bishop pentru postul de radio ABC, relatează Agerpres.

"Australia este gazdă dar nu avem dreptul de a revoca invitațiile care au fost trimise. Ar trebui să existe un consens în acest sens în cadrul G20, dar nu este cazul", a spus ea.


Comentariile lui Bishop au loc la o zi după ce o delegație rusă s-a alăturat reuniunii de două zile a miniștrilor de finanțe din țările cele mai puternic industrializate de la Cairns.

Joe Hockey, președintele reuniunii — cea de a treia dintr-o serie de patru înainte de summitul G20 al șefilor de stat și de guvern de la 15-16 noiembrie — a declarat că grupul va ține ușa deschisă pentru Moscova "pentru a aborda unele dintre tensiunile geopolitice care implică Rusia".


Luna trecută, Julie Bishop a făcut lobby pe lângă liderii G20 pentru a-i retrage invitația de participare lui Vladimir Putin la summitul de la Brisbane din cauza acțiunilor Rusiei în Ucraina.

Canberra a condamnat în special doborârea unui avion de pasageri de către rebelii proruși în Ucraina, notează DPA. Printre cele 298 de morți se aflau și câteva zeci de australieni.

Ultimele Stiri
abonare newsletter