Actualitate

Arseni Iațeniuk: Obiectivul lui Vladimir Putin este de a ''elimina Ucraina ca stat independent''

Obiectivul președintelui rus Vladimir Putin este de a ''elimina Ucraina ca stat independent'' și de a crea din nou Uniunea Sovietică, a declarat sâmbătă, la Kiev, premierul ucrainean Arseni Iațeniuk, relatează Reuters.

În cadrul unei conferințe la care iau parte politicieni și oameni de afaceri din UE și Ucraina, șeful guvernului de la Kiev a subliniat că este prematur de spus că s-a convenit un acord de pace, în condițiile în care Putin dorește să existe un ''conflict înghețat'' în Ucraina, informează Agerpres.

''Scopul lui Vladimir Putin este reprezentat nu doar de regiunile (separatiste din est) Donețk și Lugansk. El vrea să ia întreaga Ucraină și să o elimine ca stat independent. Ideea de a avea un acord bilateral (de pace) cu Rusia nu este cea mai bună. Sunt pentru așa-numitul format de la Geneva, cu SUA, UE și Rusia; nu suntem dispuși pentru a desfășura negocieri bilaterale cu Rusia'', a adăugat Iațeniuk, la opt zile după intrarea în vigoare a unui acord de încetare a focului încheiat de Kiev și separatiștii proruși din estul Ucrainei.


Oficialul ucrainean a salutat noile sancțiuni impuse Moscovei de către Uniunea Europeană și SUA și a subliniat că măsurile respective constituie o amenințare majoră pentru economia rusă.

Potrivit lui Iațeniuk, NATO este ''singurul instrument'' de protecție pentru Ucraina, țară al cărei ''agresor principal'' este Rusia.

Ultimele Stiri
abonare newsletter