Actualitate

Dispozitiv inedit „de găsit lucruri”, inventat de doi clujeni

Doi tineri întreprinzători clujeni, Alexandru Chiș și Andrei Vig, vor lansa un dispozitiv unic cu ajutorul căruia obiectele pierdute pot fi găsite mult mai repede.

Dispozitivul de localizare se numeşte Tintag şi se poate ataşa de orice obiect care nu trebuie pierdut cu niciun preţ, indiferent că este vorba de chei, de animalul de companie sau de bicicletă. Tintag are forma unei dischete și are o greutate de sub 5 grame, 6,2 mm grosime, o lungime de 37 mm şi lăţime de 28 mm.

Aplicaţie pe telefon

Dispozitivul are o aplicație mobilă care arată, în orice moment, unde se află obiectul sau animalul supravegheat. Aplicaţia pentru telefon este realizată tot de firma producătoare.


În cazul în care obiectul nu se mai află în raza de acțiune a telefonului, dispozitivul atașat va transmite un semnal oricărui telefon mobil din raza sa de acțiune ce are instalată aplicația Tintag și va trimite informația către rețeaua hotspot la care este conectat telefonul proprietarului. „O să avem parteneriate în oraş cu diferite firme la care o să montăm hotspoturi, aşa că indiferent dacă obiectul în cauză iese din raza de acţiune a proprietarului, acesta tot va primi informaţii despre obiect. Nu va fi o problemă”, a precizat unul dintre dezvoltatorii dispozitivului, Andrei Vig.

În plus, Tintag este singurul dispozitiv de localizare din lume reîncărcabil. Potrivit dezvoltatorilor, după o singură încărcare, Tintag poate funcționa până la patru luni, în timp ce alte dispozitive de localizare de pe piaţă presupun fie înlocuirea bateriei, fie cumpărarea unui dispozitiv nou, atunci când bateria încorporată se descarcă.


Planul pentru dispozitivul făcut de Andrei Vig şi Alexandru Chiş nu este unul nou. „Planul este vechi şi oricum era în altă variantă. Era pentru biciclete, dar atunci n-am avut tehnica şi fondurile necesare pentru a face asta. Asta era în 2012. Dar Apple a lansat recent o aplicaţie pe care ne puteam baza şi aşa am început să lucrăm la acest dispozitiv”, spune Andrei Vig. „Până acum avem şase culori, dar asta este cea mai mică problemă”, spune dezvoltatorul.

Preţul unui Tintag este de 19 dolari, în preţ fiind inclus şi încărcătorul aparatului.


Cine sunt cei doi dezvoltatori

Alexandru Chiș și Andrei Vig sunt doi tineri intreprinzători din Cluj, cu o experiență de 7 și 10 ani în programare și colaborări cu companii din străinătate. Cei doi parteneri au pornit proiectul cu resurse proprii și câțiva membri experimentați în echipă și au în plan să lanseze primele prototipuri până la sfârșitul anului.

Cei doi tineri au lansat de curând și un site de prezentare - tint.ag - urmând ca în 8 septembrie să lanseze o campanie de strângere de fonduri, prin care și-au propus să strângă precomenzi de cel puţin 50.000 de dolari. Cei doi au pregătit și un set de bonusuri

Ultimele Stiri
abonare newsletter