Actualitate

Băsescu: „Spre surprinderea mea, am aflat că avem două nominalizări transmise la Bruxelles”

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că, „spre surprinderea” sa, a aflat că România a transmis două nominalizări pentru funcţia de comisar european, fapt despre care ştie de la Bruxelles.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat referitor la nominalizările transmise pentru funcţia de comisar european, că există „o problemă cu respectarea legislaţiei interne”, care prevede informarea Parlamentului cu privire la persoanele desemnate să ocupe funcţii la nivelul UE.
„Vreau să fiu foarte clar, nu intenţionez niciun fel de dispută, nu creez o dispută, este dreptul Guvernului să acţioneze aşa. Dar, spre surprinderea mea, am aflat că avem două nominalizări transmise la Bruxelles, suntem unul din puţinele state care au acceptat această rugăminte a preşedintelui Jean-Claude Juncker”, a menţionat Băsescu.
Preşedintele a precizat totodată că niciodată reprezentantul României în Comisia Europeană nu a fost desemnat de preşedinte. „Întotdeauna, însă, a fost desemnat într-o înţelegere, iar atunci când nu a funcţionat înţelegerea s-a întâmplat cazul Vosganian, la prima desemnare de comisar. Întotdeauna desemnările s-au făcut de guverne în colaborare cu preşedintele. Nu mă deranjează că de data aceasta am aflat de la Bruxelles că România a făcut două desemnări, ci cred că trebuie avut în vedere faptul că Legea 373 prevede o procedură internă, parlamentară, audierea celui propus pentru funcţia de comisar în comisia de specialitate a Parlamentului”, a mai spus Băsescu.
Băsescu a făcut referire la legea afacerilor europene care a fost promovată anul trecut şi se referă la cooperarea dintre Parlament şi  Guvern în domeniul afacerilor europene, care, la articolul 19, alineatul 1, prevede că Parlamentul va fi informat de Guvern „cu privire la persoanele desemnate să ocupe funcţii la nivelul UE”.
„La acelaşi articol 19, alineatul 2, este o prevedere expresă care spune: comisia de specialitate din Parlament va audia persoana nominaliazată pentru funcţia de comisar european”, a adăugat Băsescu.
„Deşi am aflat zilele trecute că s-au făcut două nominalizări, nu am constatat să se fi produs vreo audiere”, a mai spus Băsescu.
Preşedintele a menţionat că îi rămâne să insiste pentru un „portofoliu reprezentativ” pentru România în Comisia Europeană.

Ultimele Stiri
abonare newsletter