Actualitate

Întâlnire bilaterală între preşedintele Ucrainei şi cel al Rusiei pentru rezolvarea crizei ucrainene

Preşedinţii Ucrainei şi Rusiei, Petro Poroşenko şi Vladimir Putin, au avut o întrevedere bilaterală marți, 26 august 2014, cu ocazia summitului regional de la Minsk. Cei doi șefi au putrat o serie de negocieri în vederea încheierii conflictului din estul Ucrainei.

Petro Poroşenko şi Vladimir Putin s-au întâlnit tête-à-tête marţi, timp de peste două ore, în cadrul unui summit regional în capitala Belarusului, unde au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Uniunii Europene (UE).

Poroşenko a evocat negocieri "dificile" şi "câteva rezultate", dar care par insuficiente pentru a pune capăt conflictului sângeros, care durează de peste patru luni, între rebeli proruşi şi forţe guvernamentale în estul Ucrainei.


Preşedintele rus a declarat, la rândul său, că Rusia este pregătită să "facă totul" pentru procesul de pace din Ucraina... atunci când acesta va demara. Putin a minimalizat însă protestele Kievului de după capturarea a zece militari ruşi pe teritoriul ucrainean, o incursiune care a avut loc, potrivit Moscovei, în mod "accidental".

"Nu am primit informaţii din partea Ministerului (rus) al Apărării. Dar, din câte am înţeles, ei patrulau la frontieră şi au ajuns pe teritoriul ucrainean", a declarat cel mai puternic om de la Kremlinul, sublinind că şi militari ucraineni au încălcat în trecut frontiera şi au pătruns în Rusia.


"Nu a existat niciodată nicio problemă şi sper că nu va exista nicio problemă cu Ucraina nici de data asta", a spus el.

Poroşenko a cerut, la rândul său, "acţiuni concrete" şi a evocat o "foaie de parcurs" în vederea unui plan de pace menit să pună capăt confruntărilor armate, care s-au soldat cu peste 2.200 de morţi în decurs de patru luni. El a afirmat că acest plan a fost susţinut de către toate părţile prezente la Minsk, "fără excepţie".


Negocieri pe tema gazelor naturale

Şefii de stat rus şi ucrainean au abordat, la Minsk, şi probleme legate de Acordul de Asociere semnat de Kiev şi Bruxelles, document văzut foarte prost de către Moscova.

Decizia precedentului Guvern ucrainean prorus de a suspenda acest Acord a declanşat un val de contestare proeuropeană fără precedent, care s-a soldat cu o baie de sânge la Kiev, urmată de anexarea Crimeei de către Rusia în martie şi o insurecţie armată prorusă în estul ţării.


Putin a afirmat că Rusia şi Ucraina au acceptat să redemareze negocieri pe tema livrării de gaze naturale. Moscova a închis robinetul gazelor naturale către Ucraina în iunie, din cauza unor neplăţi şi dezacroduri cu privire la preţ.

Preşedintele rus a mai declarat că a obţinut un "acord" de la Poroşenko cu privire la trimiterea unui ajutor umanitar rusesc în estul Ucrainei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter