Actualitate

Anul Nou Bizantin va fi sărbătorit la Cluj

Concerte, degustat de ţuică și o demonstraţie de “sfârnit de cucuruzi” sunt doar câteva din activitățile care vor avea loc la sărbătorirea Anului Nou Bizantin în Cluj-Napoca.

Celebrarea Anului Nou Bizantin va avea loc duminică, 31 august, în Parcul Etnografic „Romulus Vuia” între orele 15.00 şi 19.00. Astfel, între orele 16.00 - 17.00, horitori din Ceanu Mare și Boian vor face o  demonstraţie de „sfârnit cucuruzi”, iar sătenii din Negreni vor realiza un joc cu „hididişi”. De la ora 17.00 părintele Dinu Criste va oficia o slujbă religioasă, iar de la ora 17.30 va avea loc un recital de muzică veche bizantină susţinut de Grupul Sf. Ioan Damaschin. La ora 18.00 va începe concertul orchestrei de muzică populară „Cununa Transilvană”.

Evenimentul este organizat de Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Grupul Sf. Ioan Damaschin și Biserica din Deal.


Superstiţii cu ocazia Anul Nou după rit vechi

În trecut sărbătoarea era ținută pentru evitarea furtunilor, inundațiilor, cutremurelor și altor catastrofe natural și pentru naștere ușoară la femei. Era interzisă începerea unor construcții noi în această zi, existând credința că acestea se vor prăbuși.

Data de 1 septembrie (ziua de început a anului) a fost considerată ca zi de început al anului, în Imperiul Roman de Răsărit, cu începere din secolul al V-lea. Anul care are ca început ziua de 1 septembrie era numit și Anno Mundi (Anul Lumii), spre deosebire de Anno Domini (Anul Domnului), numerotat de la nașterea lui Iisus Hristos. Programul artistic o să înceapă de la ora 16 când un grup de actori vor susţine pentru o oră diverse momente artistice.


 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter