Actualitate

Guvernul a aprobat proiectele privind amnistierea pensionarilor şi a mamelor

Guvernul a aprobat proiectele de lege privind amnistierea pensionarilor şi a mamelor care au primit sume necuvenite din vina funcţionarilor.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a precizat, la începutul şedinţei, că persoanele care au depus documente false pentru a obţine pensie nu vor beneficia de amnistia fiscală.

„Se scutesc toţi pensionarii care sunt în sistemul de pensii până la data intrării în vigoare a legii, care va fi fixată de Parlament (...) Pe cine nu scutim de la plată sunt pensionarii cărora li s-au stabilit debite pentru că au prezentat fie declaraţii false, fie documente false”, a precizat ministrul, prezentând conţinutul celor două acte normative.


Ulterior, la finalul şedinţei, ministrul a precizat că nici mamele pentru care debitul rezultă din culpa exclusivă a acestora nu vor fi scutite de la restituirea sumelor încasate.

La rândul său, premierul Victor Ponta a arătat, la începutul şedinţei, că Parlamentul poate „să mai includă eventual” alte categorii de persoane, dacă apar probeme similare. El a precizat că este de datoria Executivului să rezolve situaţiile în care funcţionarii statului greşesc în detrimentul cetăţenilor.


Legea va intra în vigoare în prima zi a lunii următoare datei publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I. Proiectul de act normativ va fi în dezbatere publică până în 17 septembrie. Ministrul Plumb a mai spus că această măsură nu afectează bugetul de stat aprobat pentru 2014.

În ultima perioadă au fost relatate cazuri de pensionari care s-au sinucis de teamă că vor fi obligaţi să dea înapoi banii pe care îi primiseră ilegal timp de câţiva ani.

Ultimele Stiri
abonare newsletter