Actualitate

UMF Cluj încasează 2,7 milioane de euro de la studenţii străini. Cât plăteşte un străin pentru un an de studiu

Universitatea de Medicină şi Farmacie Cluj încasează circa 2,7 milioane de euro de la studenţii străini admişi în primul an de studiu la instituţie, la liniile franceză şi engleză, fiind vorba de peste 500 de studenţi din ţări precum Brazilia, Thailanda, Africa de Sud, SUA şi Coreea de Sud.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca, anul acesta au fost disponibile pentru studenţi străini 540 de locuri, în timp ce anul trecut au fost scoase la concurs 502 locuri.

Studenţii străini declaraţi admişi la UMF Cluj-Napoca trebuie să îşi confirme locurile până în 29 august.


“Pentru studenţii străini, taxa de şcolarizare este de 5.000 de euro pentru un an de studiu, decizia stabilirii acestui cuantum fiind luată în anul 2009, la nivel naţional, de către Asociaţia Universităţilor de Medicină şi Farmacie din România (AUMFR), care cuprinde cele şase universităţi tradiţionale din ţară", se arată în documentul citat.

Majoritatea studenţilor admişi la UMF Cluj-Napoca pe bază de concurs de dosare la linia de predare franceză provin din Maroc, Tunisia şi Franţa, dar sunt şi unii din Brazilia şi Elveţia. La linia engleză sunt studenţi din Italia, Grecia, Suedia, Germania, Anglia, Spania, Finlanda, Olanda, Polonia, Israel, Qatar, Rusia, dar şi din Thailanda, Iran, Siria, Africa de Sud, Coreea de Sud, Canada şi SUA.


"Cetăţenii străini optează pentru învăţământul medical din România datorită faptului că ţara noastră este membră a UE, prin urmare diplomele eliberate de sistemul de învăţământ superior românesc sunt recunoscute la nivel european şi internaţional. Un alt motiv ar fi calitatea învăţământului medical de la UMF Cluj-Napoca, recunoscută atât prin tradiţia şcolii noastre, de peste 90 de ani, cât şi prin organizarea învăţământului medical de tradiţie după modelul marilor şcoli medicale din vestul Europei. În acelaşi timp, ne recomandă performanţele medicale, didactice şi ştiinţifice obţinute de universitatea noastră", arată reprezentanţii UMF Cluj, potrivit Mediafax.

În acest an, UMF Cluj-Napoca încasează de la studenţii străini proaspăt admişi suma de circa 2,7 milioane de euro.


"Specificul activităţii de învăţământ medical şi farmaceutic presupune o serie de cheltuieli şi investiţii care, la final, se reflectă într-o creştere a calităţii acestui tip de învăţământ. Majoritatea disciplinelor au lucrări practice în laboratoare dotate cu aparatură specifică, iar echipamentul şi materialele pentru activităţile practice sunt foarte costisitoare. Desfăşurarea procesului didactic pe grupe de 10-15 de studenţi şi, în plus, într-o limbă străină, presupune eforturi financiare considerabile din partea universităţii şi nu se pot face concesii legate de calitatea celor pe care universitatea îi pregăteşte", susţin reprezentanţii universităţii.

Potrivit sursei citate, învăţământul clinic medical este susţinut şi prin investiţii de anvergură ale UMF, precum Centrul de aptitudini practice şi simulare în medicină, care oferă oportunităţi de învăţare şi antrenament pentru toate nivelurile de practică medicală, cu precădere în disciplinele chirurgicale, şi Centrul de cercetări pentru genomica funcţională, biomedicină şi medicina translaţională, care reprezintă suportul pentru cercetarea fundamentală şi clinică şi are ca misiune dezvoltarea medicinii inovative şi de înaltă performanţă, la nivel investigaţional şi terapeutic.


"Domeniul de studiu medicină este unul extrem de dinamic şi cu o evoluţie foarte rapidă. Astfel, pentru a facilita accesul studenţilor la informaţii de ultima oră, biblioteca universităţii oferă acces online la întregul fond de carte, precum şi la platforme de cercetare, reviste ştiinţifice pluridisciplinare, baze de date, bibliografice şi cu text integral, documente şi cărţi electronice. Toate aceste investiţii presupun costuri foarte mari, atât pentru întreţinere, cât şi pentru reînnoirea periodică a abonamentelor", susţin reprezentanţii UMF Cluj-Napoca.

De asemenea, universitatea oferă anual, din resurse proprii, 50 de burse pentru studenţi şi 50 de burse de cercetare pentru asistenţi/lectori, iar 20 la sută din veniturile extrabugetare se întorc către studenţii străini sub forma unor burse de performanţă.


"Anul trecut, au fost acordate peste 200 de astfel de burse", mai spun reprezentanţii UMF Cluj-Napoca.

Ultimele Stiri
abonare newsletter