Actualitate

Creștinii sărbătoresc Sfânta Maria Mare. Zeci de mii de pelerini la Mănăstirea Nicula

Zi de mare sărbătoare pentru creştini. Astăzi sărbătoresc Sfânta Maria. Peste 2,2 milioane de români sunt sărbătoriţi astăzi.

Dintre aceştia, peste 1,8 milioane sunt femei, iar cele mai frecvente nume sunt Maria, Mariana, Marinela şi Mioara.

Ca în fiecare an, la Mănăstirea Nicula din Cluj, zeci de mii de pelerini au venit pentru slujbe. Se roagă neîncetat timp de trei zile. Credincioşii au dormit peste noapte, sub cerul liber.

Oamenii au înconjurat biserica din lemn de trei ori, după cum spune tradiţia. La Mănăstirea "Adormirea Maicii Domnului" de la Nicula are loc, cu ocazia hramului, unul dintre cele mai mari pelerinaje din ţară.

Mii de oameni sunt așteptați și la malul mării. Acolo vor avea loc manifestări speciale pentru Ziua Marinei. Mii de oameni sunt așteptaţi să participe pe faleza din apropierea Cazinoului din Constanţa, la manifestările prilejuite de Ziua Marinei. Au fost pregătite ceremonii militare şi religioase, exerciţii demonstrative, jocuri marinăreşti şi spectacole.

O sărbătoare de care sunt legate multe obiceiuri şi superstiţii. Dimineaţa, femeile merg la biserică și împart struguri, prune și faguri de miere. Ciobanii coboară oile de la munte, bărbații îşi schimba pălăria cu căciula, iar dormitul pe prispă este interzis.

Obiceiurile şi superstiţiile legate de Adormirea Maicii Domnului sunt multe. De Sfânta Maria, fetele purtau o plantă numită năvalnic, care avea puterea să aducă pețitori. Dacă în aproprierea acestei zile înfloresc trandafirii, este semn că toamna va fi una lungă.

Perioada dintre Sfânta Maria mare şi Sfânta Maria Mica, ce are loc pe 8 septembrie, este considerată în unele zone cea mai potrivită pentru semănăturile de toamnă. Tradiţia spune că astăzi este bine să fie adunate ultimele plante de leac, iar florile se pun la icoana Fecioarei Maria.

Începând de astăzi, în zonele în care tradiţia este respectată cu sfinţenie, începe sezonul nunţilor, care ţine până la intrarea în postul Crăciunului. Tot astăzi, în satele tradiţionale, se organizază targurile și iarmaroacele de toamnă.

În zona Moldovei, Adormirea Maicii Domnului este considerată a fi sărbătoarea morţilor. Şi în Maramureş tradiţiile şi obicieurile încă se păstrează. Aici, zeci de mii de oameni merg în pelerinaj la mănăstiri, unde se ţin sljbe speciale.

4 milioane de bugetari români sunt liberi de Sfânta Maria Mare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter