Actualitate

Gala operelor şi muzică populară de Zilele Clujului

<p><img src="documente/stories/05_mai/12_ziua/07 dumitru farcas aurel final.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Primăria continuă să dezvăluie din surprizele pregătite pentru prima ediţie a sărbătorii oraşului.</p>

 

Clujenii sunt aşteptaţi în zilele de 29 şi 30 mai, de Zilele Clujului, în Piaţa Unirii, să se bucure de concerte susţinute de mari artişti de muzică populară, dar şi de un spectacol realizat de cele două opere din Cluj, Filarmonica de Stat „Transilvania” şi Academia de Muzică „Gheorghe Dima”.


Primarul Clujului, Sorin Apostu, i-a invitat azi la Primărie pe reprezentanţii instituţiilor de cultură şi pe artiştii Aurel Tămaş şi Dumitru Fărcaş să explice ce îi aşteptă pe clujenii care vor alege să vină în Piaţa Unirii în zilele de 29 şi 30 mai. Astfel, în după-masa zilei de duminică, 29 mai, pe scena în aer liber va avea loc o gală a operelor clujene. „Deşi la Cluj se face operă de 100 de ani, cred că este pentru prima dată când cele două opere, Română şi Maghiară, prezintă un spectacol împreună, în aer liber, în Piaţa Unirii. Programul va celebra diversitatea culturală şi va cuprinde arii celebre din opere şi operete precum «Flautul fermecat», «Carmen», «Faust» sau «Turandot»”, a declarat directorul Operei Naţionale Române Cluj, Rareş Trifan. La rândul său, directorul Filarmonicii clujene a explicat că spectacolul din 29 mai va fi unul inedit.

“Va fi oarecum o premieră pentru că nu se obişnuieşte în Cluj să se cânte muzică simfonică în spaţii largi. Nu este uşor să sonorizezi o piaţă cum este cea din centrul Clujului. Vom cânta piese de mare popularitate ca uvertura operei «Carmen», fragmente din baletul «Spartacus» sau muzică din filmele lui Chaplin. Vom avea şi un solist care va cânta la un instrument inedit, duduc. Nu l-am văzut încă, am auzit cum sună doar pe youtube”, a dezvăluit şi directorul Filarmonicii, Marius Tabacu. Concertul din ziua de 29 mai va fi deschis de clasa de operă din cadrul Academiei de Muzică “Gheorghe Dima”.


 

Spectacol folcloric în 30 mai


 

În ziua următoare, luni, 30 mai, va fi rândul soliştilor de muzică populară să îi încânte pe clujeni. Alături de solişti, pe scenă vor urca şi mai multe ansambluri folclorice şi instrumentişti. Printre artiştii ce vor urca pe scenă se numără Aurel Tămaş, Dumitru Fărcaş, Sava Negrean Brudaşcu şi Ioan Bocşa. Dumitru Fărcaş a fost felicitat azi de primar cu ocazia zilei sale de naştere, pe care o sărbătoreşte astăzi. “Spectacolul nostru înseamnă 350-400 de suflete: dansatori, instrumentişti şi solişti. Sperăm că vom reuşi să scoatem Clujul din letargie, să vină oamenii să se distreze”, a spus cântăreţul de muzică populară Aurel Tămaş.

Ultimele Stiri
abonare newsletter