Actualitate

Impozite mai mari pentru cei care stau la bloc

Impozitul pe apartament va fi majorat începând de anul viitor cu câţiva zeci de lei, în timp ce persoanele care locuiesc în case mai mari vor avea de plătit un impozit mai mic decât în prezent.

Impozitul va creşte de anul viitor cu până la 10 lei pentru toate apartamentele din blocurile care au mai mult de trei etaje şi opt apartamente şi cu câteva zeci de lei pentru locuinţele din clădiri vechi de peste 30-50 ani. Modificările rezultă din ultima formă a proiectului noului Cod Fiscal, redactat după retragerea de pe site-ul Ministerului Finanţelor şi obţinută de Mediafax. Astfel, suma totală pe care administraţia statului o va colecta suplimentar din creşterea impozitelor se va ridica la câteva zeci de milioane de lei, având în vedere că în România sunt locuite aproximativ 3,6 milioane apartamente.

Pe de altă parte, noul proiect de Cod Fiscal elaborat de Guvern nu preia regula care stabileşte că, pentru o clădire utilizată ca locuinţă şi a cărei suprafaţă construită depăşeşte 150 de metri pătraţi, valoarea impozabilă este majorată cu câte 5% pentru fiecare 50 metri pătraţi sau fracţiune din aceştia. Fără această prevedere, proprietarii de case cu suprafaţă mare vor plăti de anul viitor un impozit mai mic comparativ cu cel din prezent.

abonare newsletter