Actualitate

Trafic de sânge la un spital din România. 7 pacienți sunt bănuiți că au murit după ce nu au primit sânge

Şapte pacienţi cărora fosta şefă a Centrului de Transfuzii Slobozia, Stoian Cristiana Maria, le-a refuzat furnizarea de sânge sau le-a cerut bani au murit, procurorii identificând cazuri în care un copil nu a primit sânge fiindcă era de etnie romă sau în care rude ale unor politicieni locali au primit preferenţial sânge.

Procurorii Parchetului Judecătoriei Slobozia, care instrumentează dosarul în care directoarea Centrului de Transfuzii Sanguine Slobozia, medicul Cristiana Maria Stoian, este cercetată pentru comiterea mai multor infracţiuni au identificat, în cadrul anchetei, şapte pacienţi ”care au decedat la intervale mai mici sa mai mari de la momentul internării, unora din ei medicul Stoian Cristiana Maria refuzând să le dea sângele solicitat sau furnizându-l în cantităţi insuficiente ori contra-cost”.

”În cadrul discuţiei din 03.10.2013, asistenta îi precizează medicului Stoian Cristiana faptul ca doctorul ,,…..,, a solicitat un flacon de sânge pentru o pacientă operată prin cezariană, cu nivelul hemoglobinei 5, de 20 ani, din localitatea …. care nu are donatori. Stoian Cristiana refuză eliberarea unităţii de sânge folosind expresia «La revedere....să-i anunţe familia»”, se arată în referatul procurorilor obţinut de Mediafax.


Probele depuse de procurori la dosar indică, de asemenea, faptul că medici de la spitalele unde erau internaţi pacienţii care aveau nevoie de transfuzii erau nevoiţi să aibă o atitudine ”umilă” în faţa şefei Centrului de Transfuzii pentru ca pacienţii lor să primească sângele care să le salveze viaţa, Cristiana Stoian având pretenţia să fie apelată personal de către medici şi ca aceştia să ceară sânge pentru pacienţii lor.

Nu în ultimul rând, Cristiana Stoian elibera flacoanele cu sânge sau plasmă pacienţilor în funcţie de relaţia sa personală cu unii medici, procurorii indicând situaţii în care bolnavi nu au primit sânge cel mai probabil pe considerentele unor relaţii defectuoase cu unii medici.


În 11 iulie, Judecătoria Slobozia a admis propunerea procurorilor de arestare preventivă a Cristianei Maria Stoian, acuzată de săvârşirea a 21 de infracţiuni, între care 18 infracţiuni de abuz în serviciu, dar şi de înşelăciune, şantaj şi organizarea activităţii transfuzionale în vederea obţinerii de avantaje materiale prin valorificarea sângelui şi a componentelor sangiune umane.

În acest dosar, anchetatorii au identificat 21 de cazuri în care fosta directoare a Centrului de Transfuzie Sanguină Slobozia nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu şi a refuzat eliberarea unor flacoane de sânge către pacienţi internaţi la Spitalul de Urgenţă Slobozia.


În acelaşi dosar, opt asistente de la Centrul de Transfuzie Sanguină Slobozia sunt cercetate sub control judiciar.

De asemenea, procurorii Parchetului Judecătoriei Slobozia au dispus, luni, începerea urmăririi penale şi în cazul directoarei adjuncte a Institutului Naţional de Hematologie, Corina Posea, care este acuzată că ştia de faptele fostei şefe a Centrului de Transfuzie Sanguină Slobozia şi nu a sesizat organele judicare. Corina Posea va fi cercetată în acest dosar sub control judiciar.

abonare newsletter