Actualitate

UPDATE: MAE nu e sigur că în avionul Air Algérie, PRĂBUȘIT în Mali, se afla și un român

Compania aeriană Air Algérie a anunţat că a pierdut contactul, joi, cu unul dintre avioanele sale, la 50 de minute după ce acesta a decolat din Ouagadougou, în Burkina Faso. Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că autoritățile algeriene nu pot confirma dacă în avion se afla și un cetățean român.

UPDATE 15:27: Autoritățile algeriene nu confirmă prezența unui român la bord

Un reprezentant al Ministerului algerian de Externe a informat, vineri, Ambasada României că prezenţa unui român la bordul avionului Air Algerie prăbuşit joi în Mali nu a putut fi confimată, precizează MAE, care a demarat "o procedură complexă" de verificare a pasagerilor.

Reprezentantul MAE algerian a precizat că informaţia privind prezenţa românului nu a putut fi confirmată până în prezent, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe de la Bucureşti. Surse oficiale din Burkina Faso au confirmat Ambasadei României în Algeria existenţa unor date contradictorii cu privire la cetăţenia şi numărul pasagerilor.


Potrivit MAE român, există informaţii contradictorii cu privire la numărul pasagerilor şi la cetăţenia acestora.

"În aceste condiţii, Centrala MAE a transmis instrucţiuni ferme ambasadelor României în Algeria, Senegal (ambasada care gestionează şi relaţia cu Burkina Faso), Franţa şi Spania să continue demersurile pentru obţinerea clarificărilor care se impun, inclusiv din perspectiva aspectelor ce ţin de dubla cetăţenie", informează Ministerul Afacerilor Externe.


Totodată, autorităţile române au intrat, vineri, din mai multe surse externe, în posesia unor liste de pasageri ai zborului respectiv, care conţin neconcordanţe în ceea ce priveşte numărul de pasageri. Prin urmare, s-a demarat "o procedură complexă de verificare a tuturor persoanelor aflate pe liste, folosindu-se evidenţele informatizate aflate la dispoziţia MAE şi MAI", mai precizează MAE.

Din informaţiile preliminare furnizate, joi, de Ministerul algerian de Externe rezulta că la bordul avionului algerian aparţinând companiei aeriene Air Algérie s-ar afla un cetăţean român.


UPDATE 11:50: Avionul s-a prăbușit din cauza condițiilor meteo

Condiţiile meteorologice constituie "ipoteza cea mai probabilă" pentru explicarea prăbuşirii avionului Air Algerie în Mali, Parisul excluzând "de la început posibilitatea unui tir de la sol, extrem de improbabil".

"Credem că acest avion a fost avariat din motive care ţin de condiţiile meteorologice", a declarat ministrul francez de Interne Bernard Cazeneuve, precizând totuşi că "nicio ipoteză nu poate fi exclusă atât timp cât ancheta nu şi-a arătat toate rezultatele dar ipoteza cea mai probabilă este aceasta". "Avionul s-a deteriorat în momentul prăbuşirii", a adăugat el, potrivit Mediafax.


Şeful diplomaţiei franceze, Laurent Fabius, a anunţat joi seara că nicio ipoteză nu este exclusă pentru explicarea dispariţiei avionului Air Algerie. "Singurul lucru pe care îl ştim cu siguranţă este alerta meteo", a declarat ministrul Afacerilor Externe.

Zona în care se află epava a fost reperată graţie unei drone de observaţie a armatei franceze staţionată la Niamey, a anunţat vineri dimineaţă Ministerul Apărării.


----------------

O aeronava a companiei aeriană Air Algérie s-a prăbuşit joi şi toate cele 118 persoane aflate la bord au murit. Epava avionului a fost găsită în nordul Mali, dezintegrată, au anunţat surse oficiale algeriene şi franceze. Avionul dispărut a fost localizat în regiunea Gossi, "în apropierea frontierei cu Burkina Faso", a anunţat, în cursul nopţii de joi spre vineri, preşedinţia franceză, conform Mediafax.

La bordul avionului se aflau 112 pasageri şi 6 membri ai echipajului.

Compania Air Algerie a comunicat că la bord se aflau 50 de cetăţeni francezi, 24 din Burkina Faso, un român, opt libanezi, patru algerieni, doi luxemburghezi, un belgian, un camerunez şi un ucrainean.

"Aparatul a fost clar identificat, în pofida faptului că este dezintegrat", a precizat aceeaşi sursă, adăugând că un "detaşament militar francez a fost trimis la faţa locului pentru a securiza zona şi pentru a colecta informaţiile preliminare".

Ultimele Stiri
abonare newsletter