Actualitate

22 de străzi din Cluj-Napoca vor avea iluminat ecologic cu LED

Primăria Cluj-Napoca va implementa în curând un sistem de iluminat modern şi ecologic, prin intermediul căruia se preconizează reduceri importante la consumul de energie electrică.

Guvernul Elveţian a aprobat săptămâna trecută proiectul depus de Primăria Cluj-Napoca în cadrul Programului de Cooperare Elveţiano-Român prin care autoritățile locale își propun modernizarea iluminatului interior pentru două clădiri ale Primăriei, dar şi iluminatul public stradal pentru un număr de 22 de străzi. Este vorba despre clădirile Calea Moţilor nr. 3-5-7 (inclusiv clădirea anexă aferentă parking-ului, situată în curtea interioară) și Piaţa Unirii nr. 1-2.

Cele 22 de străzi care vor avea iluminat cu LED sunt: B-dul 21 Decembrie 1989, Aurel Vlaicu, Bogdan P. Haşdeu, Calea Floreşti, Calea Manăştur, Observatorului, Constantin Brâncuşi, Gheorghe Marinescu, Ilie Măcelaru, Ion Popescu Voiteşti, Izlazului,  Louis Pasteur, Mioriţei, Moldovei, Nicolae Titulescu, Nod N, Piaţa 1 Mai,  Donath, Piaţa Marăşti, Piaţa Mihai Viteazu, Primăverii, Regele Ferdinand.


Vor fi înlocuite 1094 aparate de iluminat în interior şi 1358 aparate de iluminat public.

Modernizarea sistemului de iluminat interior presupune înlocuirea tuturor aparatelor de iluminat existente în birourile şi culoarele de acces care utilizează lămpi fluorescente sau cu incandescenţă, cu aparate de iluminat moderne utilizând tehnologia LED. Iluminatul modern va fi realizat în patru birouri. Acestea se vor echipa cu senzori de prezenţă şi lumină, care vor ţine cont de nivelul de iluminare naturală, respectiv de gradul de ocupare al încăperii. 


Toate aparatele de iluminat vor fi echipate cu sistem de telegestiune ce va permite  managementul, controlul şi monitorizarea reţelelor de iluminat public prin control de la distanţă (wireless). Acest sistem permite obţinerea de semnificative economii de energie datorită posibilităţii de a regla fluxul luminos exact pe nivelul impus de calculul luminotehnic şi suplimentar permite adaptarea nivelului de iluminare la particularităţile de trafic de pe anumite intervale orare atât la nivelul întregului sistem de iluminat, cât şi independent pentru un aparat sau un grup de aparate.

Valoarea totală a proiectului este de 6.819.734,67 lei. 85% din aceşti bani (adică 5.796.759,93 lei) reprezintă contribuţia Guvernului Elveţian, iar 15% (1.022.974,74 lei) este contribuţia beneficiarului. 


Din comparaţia puterilor instalate a sistemului de iluminat existent cu cel propus rezultă o economie de energie de 44 %  pentru sistemul de iluminat interior, respectiv 42 % pentru sistemul de iluminat exterior.

Prin implementarea proiectului se preconizează realizarea unor reduceri a consumurilor de energie electrică de cca. 44 %  pentru sistemul de iluminat interior, respectiv 42 % pentru sistemul de iluminat exterior. Reducerea anuala totala preconizata a costului energiei electrice este de cca. 65000 euro/an.Astfel se preconizeaza o reducere totală anuala a emisiilor de dioxid de carbon de 300 tone CO2 pe durata unui an.


Urmează semnarea contractului de finanţare între Primăria Cluj-Napoca şi Ministerul Finanţelor Publice, după care  va fi demarată licitaţia de proiectare şi de execuţie a acestui obiectiv.

Ultimele Stiri
abonare newsletter