Actualitate

EXCLUSIV! Cum a căutat Oleleu nod în papura de pe malul Someșului! Expertiza despre LUCRĂRILE LA AEROPORT pe care CJ a ASCUNS-O jumătate de an!

Monitorul de Cluj publică integral expertiza care demonstrează că LUCRĂRILE LA PISTA AEROPORTULUI au fost CORECT EXECUTATE. De ce a ținut Consiliul Județean Cluj ascunsă expertiza mai bine de jumătate de an? Poate pentru că nu le servea interesele!

Ioan Oleleu, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, acuza zilele trecute că la aeroport s-au făcut lucrări care nu erau necesare şi că lucrările efectuate la pista de 2100 de metri sunt un „model de jaf public” realizat prin zeci de acte adiționale care a a dublat valoarea contractului inițial. Însă, o expertiză comandată de Consiliul Judeţean Cluj firmei Proexrom SRL Iași demonstrează exact contrariul.

Expertiza a fost realizată şi comunicată CJ Cluj în noiembrie 2013, dar conducerea instituţiei a considerat că trebuie să rămână ascunsă, aceasta fiind făcută publică abia în 8 aprilie 2014. De ce? Pentru că rezultatele nu erau pe placul celor care acum fac acuzaţii în stânga şi în dreapta. Expertiza arată că lucrările au fost corect executate, adică, lucrările solicitate au fost justificate, iar acestea au fost corect executate, iar ceea ce s-a proiectat se regăseşte în teren.


“Lucrarea a fost solicitată de beneficiar (n.red. Consiliul Judeţean Cluj) în vederea evaluării documentaţiilor tehnice întocmite pentru realizarea investiţiei şi verificării cantitative şi calitative a lucrărilor suplimentare puse în operă. În cadrul expertizei s-a procedat la studierea în detaliu a documentaţiilor tehnice puse la dispoziţie de beneficiar, s-au executat lucrări suplimentare de teren şi de laborator pentru verificarea stratificaţiei terenului şi a calităţii lucrărilor suplimentare puse în operă şi s-au calculat cantităţile acestor lucrări suplimentare executate”, se arată în expertiza semnată de profesorul inginer Nicolae Boţu.

Documentaţia care a stat la baza întocmirii acestei expertize tehnice se referă atât la studiile geotehnice, elaborate de SC IPTANA SA, studii de fezabilitate, proiecte tehnice elaborate de aceeaşi firmă, cât şi la detaliile de execuţie pentru noua pistă, lucrări de consolidare de teren elaborate tot de IPTANA SA.


“Pe baza datelor furnizate de studiul geotehnic, în cadrul proiectului tehnic s-a dimensionat structura sistemului rutier aeroportuar, adoptându-se o soluţie de îmbunătăţire a terenului natural dificil de fundare prin execuţia unui terasament compus dintr-un strat de balast armat cu două rânduri de geogrile şi un strat de piatră spartă compactă. S-a comandat expertizarea tehnică a condiţiilor de fundare şi în urma investigării suplimentare şi a unor încercări pe poligoane experimentale s-a adoptat soluţia îmbunătăţirii terenului prin înlocuirea în totalitate a terenului dificil, execuţia unui blocaj de piatră spartă cu grosimi variabil şi închiderea pe ultimii 25 cm cu piatră spartă”, se mai arată în documentul citat.

Cele mai importante puncte din expertiză:

Studiul geo, realizat conform proiectului IPTANA în 2009 (bazat pe un contract din 2007)


Fila 7:

# conform Normativului NP 074/2007 arealul investigat a fost încadrat în categoria geotehnică 3 - risc geotehnic "major"


# pe baza criteriului granulometric, nivelul aluvionar fin a fost încadrat la pământuri tip "P5", "P4" şi respectiv "P3", "sensibile - foarte sensibile la îngheţ"

Recomandări conform proiectului: decaparea (n. red. decopertarea) 1,00-1,20 m şi înlocuire cu balast - balast argilos, compactat, executarea în rambleu 0,9-1,00, astfel încât adâncimea de îngheţ se va situa deasupra cotei 0 a terenului actual.


Practic, aceasta înseamnă că s-a scos pământul care punea probleme de stabilitate a construcției şi s-a înlocuit cu pietriş care a putut fi compactat pentru a crea o bază solidă, sigură. În privința punctului de îngheț, a fost ridicat nivelul pistei cu aproximativ 1 m.

Pagina 32 din expertiză: Volumele de lucrări: "se constată o diferență între volumele de lucrări din antemăsurători şi cele calculate în prezenta expertiză de 1383,62 mc, reprezentând 1% din volumul total de lucrări suplimentare.

Care sunt concluziile inginerilor din Iaşi?

“Având în vedere dezvoltarea neregulată a complexului aluvionar fin, pelitic, organic cu o capacitate portantă redusă atât în plan, cât şi în adâncime, a fost adoptată o soluție corecta de îmbunătăţire a terenului dificil de fundare, cu detalierea condițiilor de fundare pe fiecare casetă în parte şi trasarea de profiluri cu lucrări suplimentare (strat de blocaj de piatra spartă) pe fiecare pichet. În forajele executate în corpul pistei s-a regăsit structura sistemului rutier aeroportuar, soluţia de îmbunătăţire a terenului dificil de fundare conform Proiectului tehnic şi stratul de blocaj de piatră spartă sort 0-500 mm şi 0-300 mm, conform Expertizelor tehnice şi Detaliilor de execuție. Din calculul volumelor de lucrări suplimentare realizate pe baza profilurilor transversale trasate în faza de Detalii de execuție a reieşit un volum total de lucrări suplimentare (blocaj de piatra spartă sort 0-500 mm şi sort 0-300 mm) de 1.508,78 smc. În comparaţie cu volumul de blocaj de piatră spartă calculat în antemăsurătorile puse la dispoziție de Beneficiar, s-a constatat o diferență de 13,83 smc, reprezentând aproximativ 1% din volumul total de lucrări suplimentare puse în operă. Reiese că există diferențe de cantităţi între rapoartele geo şi antemăsurători, respectiv ceea ce s-a găsit în teren la expertiză. Acestea sunt minore şi sunt evidenţiate în Tabelul centralizator de pe ultima filă (ce e dat cu minus înseamnă cantităţi găsite în plus faţă de proiect). Reiese un total de 152.262,28 mc conform proiectului, 150.878,66 mc lucrări efectiv realizate, diferența de 1.383,62 mc reprezentând 0,91%”, se mai arată în expertiză.

Cu alte cuvinte, practic, lucrările proiectate au fost executate, iar soluţia de execuție proiectată şi pusă în operă de constructor a fost considerată corectă în raport cu situaţia terenului.

Pe când concluziile expertizei de la drumul Ic Ponor?

Aceeaşi firma, SC Proexrom SRL , a efectuat şi expertiza de la drumul Ic Ponor, unde a găsit nereguli majore. Dar despre această expertiză nu zice nimeni nimic. Monitorul de Cluj cere conducerii Consiliului Judeţean Cluj să dea dovadă de transparenţă şi să facă publice concluziile expertizei la drumul Ic Ponor!

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter