Actualitate

Pasarelă pietonală nouă peste Someș. Cea veche va fi restaurată

Realizarea unei pasarele pietonale noi în zona parcului Iuliu Hațieganu costă aproape 3 milioane lei.

Actuala pasarelă peste Someș care leagă Grigorescu și Plopilor datează din anii ’30. După demolare, va fi restaurată și repusă în centrul orașului, în zona istorică. 

Pasarela pietonală peste Someș care leagă cartierele Grigorescu și Plopilor, în zona Parcului Iuliu Hațieganu va fi demolată, iar în locul ei va fi construită o una nouă. În ședința de Consiliu Local de marți a fost votat, cu unanimitate de voturi, proiectul de hotărâre care prevede demolarea acestei pasarele și realizarea alteia noi.  “Conform expertizei tehnice, pasarela, amplasată în preajma anilor 1932, este realizată din grinzi metalice cu zăbrele, împărțite în panouri, rezemate simplu pe culee și pile din beton. Calea de pod este realizată din tablă striată de 5 mm grosime. Lățimea căii este de 1,80 m și asigură circulația pentru două șiruri de pietoni”, este precizat în proiectul de hotărâre.


Prea veche să mai poată fi folosită

În document mai este precizat faptul că starea tehnică a pasarelei a fost investigată de experți prin măsurători ale elementelor structurii și observații tehnice asupra acestora. “Urmare acestor investigații, experții au constatat că structura de rezistență și calea de circulație prezintă degradări avansate și numeroase deficiențe, iar din punct de vedere al funcționalității experții au apreciat că, pentru trafic pietonal, lățimea pasarelei de aproximativ 2 metri este suficientă, însă, în prezent, la aceasta se adaugă și traficul de cicliști astfel că se recomandă lărgirea căii de circulație. Deși din punct de vedere al rezistenței nu se depășesc admisibile, trebuie luat în considerare faptul că pasarela are o vechime de peste 80 de ani”, este notat în proiectul de hotărâre.

Ce se întâmplă cu pasarela după demolare

Pasarela veche va fi demolată pentru a fi construită una nouă. Primarul Emil Boc a subliniat că pasarela veche nu va fi distrusă ci va fi repusă în valoare, ținând cont că are valoare istorică. “Această pasarelă cu valoareaistorică nu va fi distrusă, ci va fi păstrată și va fi prevăzută într-un plan viitor de a avea Podul Nemților. Vom folosi această pasarelă pentru a o repune într-o zonă din centrul istoric al orașului”, a afirmat Boc.


Au fost propuse două soluții

Experții au propus două soluții: reabilitarea structurii existente și înlocuiască structurii existente, ceea ce presupune demolarea structurii actuale și construirea uneia noi. În urma analizei celor două soluții, reprezentanții autorităților locale au luat decizia de înlocuire a pasarelei vechi și construirea unei noi. “Soluția unei pasarele noi aduce avantajul duratei de viață maximă, precum și integrarea noii structuri în ansamblul arhitectural și urbanistic al zonei, cu facilitarea deplasării populației”, se arată în proiect.

Actuala pasarelă nu va fi demolată până în momentul în care cea nouă nu va fi cosntruită. Valoarea totală a investiției este de aproape 3 milioane lei și va fi realizată în 5,5 luni.

Ultimele Stiri
abonare newsletter