Actualitate

Rectorul UBB critică modificările la Legea Educaţiei: "Se încurajează mediocritatea"

Conducerea UBB a criticat ordonanţa de urgenţă a Guvernului care aduce modificări Legii Educaţiei şi a cerut revenirea asupra documentului şi consultarea profesorilor şi universităţilor.

Într-un comunicat de presă semnat de rectorul UBB Ioan Aurel Pop şi de preşedintele Senatului UBB Ioan Chirilă se arată că “modificările legislative repetate, la intervale de timp scurte, sunt nu doar lipsite de rezultate pozitive, dar pot conduce la marasm și incertitudine”.

“În ciuda unor schimbări necesare în actuala Lege a Educației, prezenta Ordonanță de Urgență a Guvernului referitoare la educație nu-și justifică emiterea în mare grabă, fără consultarea temeinică a cadrelor didactice, a conducerilor universităților. UBB și-a exprimat întotdeauna interesul pentru participarea la dezbaterile publice pe probleme legate de educație. Era firesc să fi fost consultată și în legătură cu această ordonanță și antrenată în elaborarea prevederilor sale”, sunt de părere cei doi.


Mai mult decât atât, aceste schimbări încurajează scăderea standardelor de învățământ. "Se creează, astfel, posibilităţi de afirmare a concurenței neloiale, de încurajare a mediocrității, de scădere a standardelor profesionale și chiar de manifestare a unor abuzuri" mai spun cei din conducerea UBB.

În acelaşi document, conducerea UBB îşi arată preocuparea cu privire la noile modificări ale legii printre care se numără: favorizarea universităților particulare, favorizarea unui regim discriminatoriu între universitățile de stat și cele private, existența riscului de decredibilizare a învățământului de tip superior, existența unor neclarități în ceea ce privește nivelul de pregătire ale cadrelor didactice, dar nu în ultimul rând, diminuarea importanței examenului de bacalaureat şi reintroducerea unor pârghii pentru prelungirea sine die a unor funcții de conducere din universități.


“Solicităm revenirea asupra deciziilor care creează asemenea premise și schimbarea filosofiei legislatorului cu scopul creșterii calității procesului de învățământ din interior. Pentru aceasta, Conducerea UBB este convinsă că este nevoie de reglementări care să ducă la promovarea excelenței, reglementări care să ducă la creșterea calității planurilor de învățământ și la modificarea radicală a programelor de studii, stimularea celor mai buni absolvenți, din toate domeniile, pentru a deveni dascăli, adoptarea unor prevederi legale care să stimuleze rămânerea în România, garantarea, respectarea și întărirea autonomiei financiare a universităților de stat, înlocuirea formulărilor echivoce referitoare la mandatele rectorului cu prevederi lipsite de ambiguitate, menite să limiteze perioada de exercitare a funcției la strict două mandate, fără nicio excepție”, mai precizează Ioan Aurel Pop.

Articol scris de Ana Racheleanu, student la Jurnalism, FSPAC-UBB, anul II

Ultimele Stiri
abonare newsletter