Actualitate

EMIL BOBU, fostul înalt demnitar comunist, a încetat din viaţă

Fostul înalt demnitar comunist Emil Bobu, un apropiat al soţilor Ceauşescu, a încetat din viaţă la vârsta de 87 de ani, sâmbătă, la Spitalul Universitar din Bucureşti, în urma unui accident vascular cerebral ischemic, au declarat, pentru Mediafax, surse medicale.

Emil Bobu Emil Bobu

Bobu a fost internat la terapie intensivă, sâmbătă dimineaţă, după ce a suferit un infarct miocardic acut. Ulterior, el a făcut şi un accidental vascular, care i-a fost fatal.

În timpul regimului Ceauşescu, Emil Bobu a fost, printre altele, ministru de Interne, viceprim-ministru, secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist Român (PCR) şi membru în Comitetul Politic Executiv al PCR.


După evenimentele din decembrie 1989, Bobu a fost condamnat la închisoare pe viaţă, pentru complicitate la genocid, împreună cu alţi trei membri ai Comitetul Politic Executiv - Manea Mănescu, Tudor Postelnicu şi Ion Dincă. În aprilie 1990, la trei luni după condamnare, încadrarea juridică a faptelor a fost schimbată în complicitate la omor deosebit de grav şi complicitate la tentativă de omor deosebit de grav. Totodată, sentinţa anterioară a fost casată, iar Bobu a primit o condamnare mai blândă - 10 ani de închisoare.

La 18 iunie 1993, Tribunalul Municipiului Bucureşti a acceptat cererea de eliberare condiţionată a lui Bobu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter