Actualitate

Conservatorii britanici au pregătit un plan de limitare a imigrației din România

Partidul Conservator din Marea Britanie a pregătit un plan de limitare al imigrației din țările sărace deja membre ale Uniunii Europene, precum România și Bulgaria ca parte a procesului de renegociere a relației Regatului Unit cu blocul comunitar.

Potrivit acestui plan ar urma să fie limitat numărul imigranților din țări unde salariile și ajutoarele sociale sunt mult mai mici decât în Marea Britanie. Astfel, acestea includ state membre UE, precum România şi Bulgaria, precum şi state care vor adera în viitor. Cetăţenii acestor ţări vor putea să meargă în continuare în Marea Britanie, dar numărul lor va fi limitat.

Europa, împărțită în două „cercuri”

O astfel de măsură, care atentează la principiul de bază al UE privind libertatea de mișcare, ar fi primit susținere din partea unor membri ai guvernului.


Conservatorii aflați la originea propunerii vor ca reforma imigrației să se afle în centrul eforturilor de renegociere a relației cu Bruxellesul.

Conform propunerii, vor exista „două cercuri în Europa”.  Un „cerc” în care să fie inclusă Marea Britanie și alte state din afara zonei euro care se  vor angaja într-o integrare mai puternică și „celălalt cerc” ar urma să cuprindă tări mai puțin dezvoltate economic care se vor concentra pe comerţ, reglementarea afacerilor, legile privind drepturile omului şi dreptul la beneficii sociale.


Premierul Cameron, presat de conservatori

Premierul David Cameron s-a angajat să renegocieze apartenența Marii Britanii la UE înaintea unui posibil referendum privind ieșirea din blocul comunitar până la sfârșitul lui 2017, după ce, în ultima perioada se confruntă cu apeluri din partea parlamentarilor conservatori de a prezenta măsurile pe care speră să le obțină în procesul de renegociere.

Unii membri ai Partidului Conservator vor ca el să adopte o poziție mai dură în privința imigrației, pentru a reduce amenințarea reprezentată de partidul UKIP, anti-european și anti-imigrație, la alegerile generale de anul viitor.


David Cameron a evocat în trecut propuneri privind limitarea imigrației din țări care aspiră la aderarea la UE, precum Turcia și Albania, până când economiile lor vor fi aliniate la cea britanică.

Însă unii parlamentari conservatori vor ca ideea să fie extinsă și să includă și țări care sunt deja membre. Cetățenii acestor țări vor avea în continuare permisiunea de a veni în Marea Britanie, însă numărul lor va fi limitat.


La începutul acestui an au existat informații privind o divizare a guvernului în privința posibilității de a include în programul electoral al Partidului Conservator angajamentul de a opri afluxul de lucrători din cele mai sărace țări europene.

Ultimele Stiri
abonare newsletter