Actualitate

UPDATE: Horea Uioreanu, trimis în JUDECATĂ în AL DOILEA DOSAR

Procurorii militari din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus trimiterea în judecată a lui Horea Uioreanu, arestat în altă cauză, la data faptelor preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj.

Horea Uioreanu este acuzat de instigare la folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, în formă continuată.

De asemenea, procurorii au dispus sesizarea instanței de judecată cu acordurile de recunoaștere a vinovăției în cazul a trei inculpați: Anca-Elena Albu, la data faptelor subofițer SRI — Direcția Județeană de Informații Cluj, Mihnea-Remus Iuoraș, la data faptelor subprefect Cluj, și Silvia Bălaj, (mama inculpatei Albu).


În rechizitoriu, procurorii au reținut în sarcina lui Horea Uioreanu, cunoscând că Elena Albu este lucrător SRI, cu intenție, a determinat-o, în perioada 2013-2014, să-i permită accesul la informații ce nu erau destinate publicității și pe care aceasta urma să ia cunoștință sau a luat cunoștință în virtutea exercitării atribuțiilor de serviciu.

“Scopul urmărit de Uioreanu era să valorifice aceste date în interes personal și să contracareze eventualele acțiuni ale organelor judiciare care ar viza angajarea răspunderii sale penale. Solicitarea acestor informații a fost făcută de președintele CJ Cluj pe fondul demersurilor subofițerului de a se transfera în cadrul Serviciului de Informații Externe cu ajutorul acestuia”, se arată într-un comunicat al DNA transmis luni.


Anchetatorii au constatat că aceste acțiuni au fost săvârșite cu intenție, în mod repetat, prin acte materiale distincte, direct sau prin intermediul mamei sale sau a subprefectului județului Cluj la instigarea lui Uioreanu.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Cluj.


În prezența apărătorilor aleși, ceilalți trei inculpați au declarat că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, că acceptă încadrarea juridică a faptelor pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu aplicarea următoarelor pedepse și a modalității de executare a acesteia, astfel: Elena Albu — 3 ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, Mihnea Iuoraș, 2 ani de închisoare cu amânarea aplicării pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani, și Silvia Bălaj, 2 ani de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

Dosarele de urmărire penală privind pe ceilalți inculpați împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Curtea de Apel Cluj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter