Actualitate

Muzeul de Farmacie sărbătoreşte 60 de ani. Există riscul închiderii instituţiei

Unul dintre cele mai vizitate şi interesante muzee din oraş riscă să fie mutat sau desfiinţat din cauză că imobilul în care funcţionează este retrocedat de moştenitorii foştilor proprietari.

În luna august, Muzeul de Istorie a Farmaciei din Cluj serbează 60 de ani de la înființarea colecției, ocazie cu care se va pregăti un eveniment festiv. Lucrurile nu se vor derula întocmai ca la moment de sărbătoare din cauza incertitudinii provocată de procesul prin care moștenitorii foştilor proprietari ai clădirii cer imobilul înapoi. Din cauza procesului de retrocedare nu pot fi alocate nici fonduri pentru reparaţii şi alte investiţii astfel că Muzeul de Farmacie se degradează pe zi ce trece. Ana Maria Gruia, ghid al muzeului subliniază că este nevoie de câteva reparaţii urgente, dar acestea sunt imposibil de realizat. “Fresca se prăbușește, se mai strică lucruri și ministerul de care depindem nu investește până nu știe dacă e clădirea lui sau nu,” precizează Ana Maria Gruia.

Praf de mumie şi excremente de castor

Muzeul de Farmacie se numără printre cele mai vizitate muzee din Cluj-Napoca. În fiecare zi, este vizitat de zeci de turişti români şi străini. Printre leacurile ciudate conservate la muzeu se află excrementele și glandele anale de castor, cu care se trata holera, epilepsia, isteria și bolile febrile. Din cauza acestui leac, castorii erau omorâţi în număr mare, fiind pe cale de dispariție în acea perioadă. Muzeul conține și numeroase cărți, inventare de farmacie, diplome de farmaciști, iar la subsolul muzeului este reconstituit un laborator farmaceutic ce conține vase și recipiente specializate.


Ana Maria Gruia afirmă că sfârșitul Evului Mediu și începutul Epocii Moderne marchează curiozități și tot felul de încercări, precum praful de mumie, care era considerat panaceu universal și se vindea contra greutății sale în aur. Odată cu redescoperirea Egiptului Antic și a mumiilor, li se părea miraculos cum reușeau anticii să păstreze țesuturile. Numele sub care se vindea era “praf de mumie adevărat sau autentic” tocmai pentru că multe nu erau autentic egiptene antice

Muzeul funcţionează într-o veche farmacie

Colecția de istorie a farmaciei se află într-o veche farmacie clujeană care a aparținut familiei Mauksch. Cele mai multe obiecte din colecție provin din farmacii din Transilvania și datează din secolele XVII - XIX. Muzeul deține numeroase vase farmaceutice pictate manual cu diferite imagini simbolice, însemne ale farmaciilor sau inscripții în limba latină care indicau conținutul, diverse ingrediente care sunt folosite și azi în homeopatie, dar și o serie de ciudățenii.


(Text: Roxana Miron, studentă practicantă Jurnalism, FSPAC – UBB Cluj, anul II; Foto: Flavia Dima, studentă practicantă Jurnalism, FSPAC – UBB Cluj, anul II)

Ultimele Stiri
abonare newsletter