monitorulcj.ro Menu

Actualitate

Cazul de antrax din Ungaria nu afectează sănătatea consumatorilor români

Sursa foto: telegrafonline.ro

Cazul de antrax din Ungaria, apărut în urma unei sacrificări ilegale într-o fermă aflată la 160 de kilometri de Budapesta, nu are implicaţii asupra sănătăţii publice a consumatorilor din România, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Potrivit ANSVSA, persoanele din Ungaria care au fost spitalizate cu simptome ale unei infecţii cu antrax s-ar fi îmbolnăvit, cel mai probabil, în timpul sacrificării ilegale a unor bovine.

"În România se face vaccinarea obligatorie împotriva antaxului a tutoror speciilor receptive şi astfel se previne apariţia de îmbolnăvirilor la om. În acest an, campania de vaccinare împotriva antraxului a fost demarată, în ţara noasatră, la începutul lunii mai, înainte ca animalele să fie scoase la păşunat. Imunizarea se face pentru toate cabalinele, bovinele, caprinele şi ovinele, indiferent de sexul animalelor, după împlinirea vârstei de o lună", se arată într-un comunicat de presă al ANSVSA.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a precizat că până vineri nu a fost transmisă nicio notificare pe Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje.

Cinci persoane din Tiszafured, în estul Ungarei, au fost spitalizate prezentând simptome ale unei infecţii cu antrax. Autorităţile suspectează că acest caz are legătură cu sacrificarea ilegală a două bovine la o fermă. Într-o inspecţie la faţa locului s-a constat prezenţa bacteriei care provoacă infecţia cu antrax în carne congelată. O parte din carne a fost utilizată pe plan local, iar restul a fost livrată unei firme care operează cantine. Autorităţile afirmă că responsabilitatea este a firmei care a cumpărat carnea de la o sursă ilegală şi a furnizat-o în vederea consumului, anunță Mediafax.

Nehib a închis cantinele joi şi urmează să prezinte un raport privind posibile fapte penale.