Actualitate

Cum se „nasc” păpuşile Teatrului Puck

De ce Făt-Frumos sau Ileana Cosânzeana sunt mai greu de creat decât personajele negative şi care este cea mai bătrână păpușă a Teatrului Puck?

Teatrul de Păpuși Puck a expus păpușile și decorurile premierelor ultimei stagiuni, cu ocazia vacanței celor mici.

Expozița „Muzeul Păpuşilor” se află la cea de-a 8-a ediție și poate fi vizitată la Muzeul de Artă. Aceasta cuprinde premierele ultimei stagiunii: „Păcală”, „Ursul păcălit de vulpe”, „Hol a világ közepe?” (Unde-i centrul lumii), „Tengerszem tündére” (Zâna Lacului),  precum şi o serie de afişe actuale şi din arhiva celor două secţii ale Teatrului Puck.


„Expoziția este importantă pentru că se vede o parte a teatrului de păpuși, partea aceasta însemnând elementul material -  scenografia – pentru că ele aici dorm, nu au viață. Au viață numai în mâna unui păpușar”, a declarat scenograful Teatrului de Păpuși Puck, Epaminonda Tiotiu.

Se creează „din interior spre exterior”

Despre realizarea păpușilor, scenograful Teatrului Puck spune că „uneori se nasc ușor, alteori se nasc greu”.


„Procesul de producție, de apariție sau de naștere a unei păpuși ar începe de la stabilirea textului piesei, urmată de discuția regizorului cu scenograful. În cadrul discuțiilor – deoarece nu ajunge una, de obicei - se stabilesc reperele, felul în care va arăta spectacolul. După aceea, scenograful trebuie să creeze păpușa pornind de la caracterul ei, deci «din interior spre exterior»”, explică Epaminonda Tiotiu.

Scenograful povesteşte că marionetele pot fi pozitive sau negative, iar „personajele rele” sunt mai ușor de făcut.


„Pe Făt-Frumos și pe Ileana Cosânzeana îi faci mai greu decât pe diavol. După aceea, se trece la realizarea desenelor și, cu acordul regizorului, ajung la o imagine. Dacă regizorul e mulțumit, atunci se trece în ateliere la realizarea păpușii, care se face din varii materiale: din lemn, din hârtie, din carton, din pânză, din polistiren... din orice se poate face o păpușă, până la urmă”, explică scenograful Teatrului Puck.

Tipuri de păpuşi

Potrivit lui Epaminonda Tiotiu, există mai multe tipuri de păpuşi. De exemplu, „păpuşa pe mână”, care este de obicei textilă, dar care poate să aibă capul mai rigid, din lemn. „Păpușile tradiționale Vasilache și Mărioara au capetele de lemn pentru că se bat, trebuie să reziste”, explică scenograful. De asemenea, există marionetele, care sunt cu fire sau tip Bunraku, dar şi păpușile de masă, care se mânuiesc din spate și care pot fi din lemn sau din textil, în funcţie de alegerea regizorului și a scenografului. „Mai există și teatrul de umbre, care este numai un contur”, adaugă Epaminonda Tiotiu.


Expoziția de la Muzeul de Artă cuprinde toate tipurile de păpuși enumerate de scenograf şi le oferă clujenilor ocazia de a observa mecanismele și modalitățile de manevrare ale acestora.

Cea mai bătrână păpușă

Teatrul de Păpuși Puck datează din anii ’50, iar unele păpuși deținute de instituție sunt aproape la fel de longevive.


„Unul dintre cele mai longevive spectacole este Cenușăreasa, care are 29 de ani, în varianta Monei Chirilă. Păpușile sunt mai vechi, sunt moștenite de la spectacolul lui Aureliu Manea și au în jur de 45-50 de ani. Chiar le-am spus ieri actorilor care preiau spectacolul «Astea sunt mai bătrâne decât voi!»”, a declarat amuzat Epaminonda Tiotiu.

Expoziţia „Muzeul Păpuşilor” va rămâne deschisă până pe data de 20 iulie, iar intrarea este liberă.

Iulia VLAD, studentă la Jurnalism, FSPAC - UBB, anul I

abonare newsletter