Actualitate

Jurnal de război scris în Siberia, expus la Cluj

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei găzduiește, până la sfârșitul lunii septembrie, o expoziție impresionantă cu diverse obiecte din Primul Război Mondial.

Clujenii pot vedea arme, documente, insigne și chiar o trusă austriacă de prim ajutor, toate din timpul Primului Război Mondial.

Toate piesele sunt originale

Potrivit Melindei Mitu, directorul secțiunii de istorie a muzeului, colecțiile vechi sunt adunate din timpul fostului muzeu ardelean, imediat de după război. „Avem obiecte din tranșee, folosite pe fronturi, ce au fost adunate imediat după razboi. Piese valoroase, rarități. Ele sunt deosebite prin faptul că toate sunt originale și chiar au fost folosite”, explică Melinda Mitu.
Obiectele prezente nu sunt toate de origine românească. „Sunt obiecte de la toate puterile centrale, cum ar fi arme austriece, căști militare germane, revolvere englezești, dar avem și puști mannlicher sau puști rusești și un șrapnel din 1917”, susţine Melinda Mitu.


Date de identificare și un plan militar

Printre obiectele expuse se remarcă unul ce aparținea lui Mihai But, soldat căzut prizonier la ruși. Mai precis, un jurnal de război scris de acesta în Siberia, unde Mihai But a fost închis într-un lagăr timp de patru ani.

Alte obiecte prezentate în cadrul expoziţiei sunt plăcuțele personale ale soldaţilor (care ajutau la identificarea soldaților căzuți pe front) sau un plan militar de retragere. Pe lângă jurnalul de război a lui Mihai But, expoziţia mai prezintă documente ce au aparținut lui Marian Pop, un locotenent ce a condus, după Unire, o unitate militară la Dej.


Colecția este expusă la etajul doi al Muzeului de Istorie, iar intrarea costă 3 lei, în timp ce grupurile vor plăti doar 1.6 lei.

Material scris de Bogdan Obuf, student anul II în cadrul FSPAC – UBB

Ultimele Stiri
abonare newsletter