Actualitate

Planul grecilor pentru relansarea economiei: Aeroport transformat într-un proiect turistic

Planul de privatizare a companiilor de stat, dictat de Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană ar putea transforma un cunoscut aeroport grecesc într-un proiect imobiliar de avengură destinat turiștilor.

Stadionul Olimpic Hellinikon din cadrul fostului aeroport Ellinikon din Grecia Stadionul Olimpic Hellinikon din cadrul fostului aeroport Ellinikon din Grecia

Aeroportul Hellinikon a fost înființat în 1938 și a servit timp de de șase decenii drept cel mai important nod aerian din Grecia până în 2001, când a fost închis ca urmare a inaugurării Aeroportului Internaţional Eleftherios Venizelos.

Din aeroport în parc sportiv

După încetarea operaţiunilor, o parte a aeroportului a fost convertită într-un parc sportiv, care a găzduit competiţii de baschet, scrimă, softball, caiac-canoe ori hochei pe iarbă, în timpul Jocurilor Olimpice de vară de la Atena, din 2004.


Recent însă, autorităţile elene au decis să îşi vândă acţiunile la compania Hellinikon SA, responsabilă cu dezvoltarea zonei, în principal ca urmare a planului de privatizare a companiilor de stat, dictat de Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, parte a programului de bailout, prin care acestea din urmă acordă asistenţă financiară Greciei, relatează Mediafax.

Proiect turistic de amploare

Licitația de achiziție a aeroportului a fost câștigată de consorţiul elen format din Lamda Development şi Global Investment Group, din care fac parte, printre alţii, companiile Al Maabar, din Abu Dhabi, şi Fosun Group, din China, va plăti nu mai puţin de 915 milioane de euro pentru 100% dintre acţiunile companiei Hellinikon SA şi va investi 5.9 miliarde de euro, în următorii 15 ani, pentru implementarea proiectului.


Zona, care se întinde pe mai mult de şase sute de hectare, beneficiază de o faleză de 3.5 kilometri şi ar urma să fie acoperită de parcuri, ansambluri rezidenţiale de lux şi complexuri hoteliere şi să găzduiască evenimente sportive, expoziţii şi concerte.

Dezvoltatorii estimează că proiectul ar genera între 30.000 şi 50.000 de locuri de muncă şi ar contribui cu 1,2% la produsul intern brut al Greciei. Totodată, aceştia spun că taxele şi impozitele plătite de afacerile din zonă vor ajunge la două miliarde de euro pe an. Mai departe, proiectul ar consolida poziţia Greciei, în general, şi a Atenei, în special, ca destinaţie turistică de top, prin atragerea a cel puţin un milion de turişti în fiecare an, conform dezvoltatorilor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter