Actualitate

Un parc artistic cu sculpturi în fân a fost inaugurat în satul clujean Vlaha

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a inaugurat, duminică, în satul Vlaha, situat la 20 de kilometrii de Cluj-Napoca, în judeţul Cluj, parcul artistic în aer liber ”Arkhai Sculpture”, înfiinţat de artistul plastic Ernő Bartha şi care cuprinde sculpturi în fân ale acestuia.

Artistul clujean Ernő Bartha, proprietarul parcului artistic Arkhai Sculpture din satul Vlaha, județul Cluj. Sursă foto: Adevărul.ro Artistul clujean Ernő Bartha, proprietarul parcului artistic Arkhai Sculpture din satul Vlaha, județul Cluj. Sursă foto: Adevărul.ro

Kelemen Hunor a spus, la inaugurarea ”Arkhai Sculpture Park” din satul Vlaha, că este “un loc minunat, care va fi un succes”.

“Parcul Arkhai Sculpture este un loc minunat, iar la fel este şi artistul, care este preocupat de ceea ce se întâmplă în societate şi oferă un loc pentru iubitorii de artă şi pentru artiştii tineri. Sunt convins că parcul va avea succes. Ernő Bartha este un artist care face lucruri mai ieşite din comun, lucrând cu materiale organice, cum este fânul”, a spus Kelemen, conform Mediafax.


La rândul său, artistul Ernő Bartha a afirmat că după inaugurarea parcului îşi doreşte, printre altele, construirea unui atelier pentru artişti, construirea unei galerii de artă contemporană, amenajarea unei pensiuni pentru artişti, a unui “Green Theater”, centru pentru concerte în aer liber, spectacole alternative de teatru, performance-uri, cu o capacitate de 150-200 de locuri, tabere de creaţie pentru artişti plastici, expoziţii şi târguri de artă plastică.

“Amenajarea Arkhai Sculpture Park a început în 2008, iar inaugurarea sa este primul pas spre transformarea parcului într-un centru cultural de anvergură. Doresc ca acest spaţiu să devină unul multicultural, multiartistic, care să permită şi tinerilor artişti să aibă un spaţiu al lor. Ideea a fost de a mă distanţa de oraş, de a găsi în natură o intimidate. Doresc să împart această lume pe care am creat-o cu toţi cei care îşi doresc, pentru a ne bucura de ea şi pentru a o transmite ca moştenire generaţiilor viitoare. În această oază de linişte, vizitatorul se întâlneşte cu arta şi natura, în armonie totală”, a spus artistul.


Parcul artistic este situat în satul Vlaha, situat la 20 de kilometri de Cluj-Napoca şi se întinde pe teren de un hectar, unde sunt expuse mai multe sculpturi de mari dimensiuni realizate din fân prins cu plasă de sârmă şi care au denumiri precum ”Spirala timpului”, ”Pasărea”, ”Madame recamier”, ”Tun cu clopot”.

În ultimii ani, acolo au avut loc evenimente organizate în colaborare cu Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), dar şi evenimente destinate copiilor şi tinerilor, o expoziţie de câini, precum şi degustări de vin.

Ultimele Stiri
abonare newsletter