monitorulcj.ro Menu

Actualitate

Expoziţie cu replici ale dinozaurilor descoperiţi la Haţeg

Specialiştii clujeni pregătesc prima expoziție cu reconstituiri elaborate ale unor dinozauri descoperiți la Hațeg.

Specialiștii clujeni pregătesc prima expoziție din România cu reconstituiri elaborate ale unor dinozauri, care au fost descoperiți în zona Hațeg

Profesorul universitar doctor Vlad Codrea de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca a anunțat că specialiștii clujeni pregătesc prima expoziție din România cu reconstituiri elaborate ale unor dinozauri, care au fost descoperiți în zona Hațeg.

Potrivit profesorului Codrea, în expoziția clujeană vor putea fi văzuți în mărime naturală un Strutiosaurus Transilvanicus, specie de ankylozaur cu corpul acoperit complet de oase minuscule, Magyarosaurus Dacus, un titanozaur, cel mai mare dintre dinozaurii pitici din Hațeg, cu o lungime de 6-8 metri, și Elopteryx nopcsai, un theropod, unul dintre puținele carnivore descoperite, de dimensiuni mai modeste, asemănătoare unui curcan.

„Universitatea Babeș-Bolyai pregătește o expoziție legată de dinozaurii din Mezozoicul terminal al Transilvaniei și am găsit foarte multă deschidere și sprijin material, astfel încât vor putea fi reconstituiți la dimensiuni naturale trei dinozauri din așa-numita «Insulă Hațeg» din Cretacicul terminal. Este vorba despre Strutiosaurus Transilvanicus, un dinozaur care face parte din grupul așa numiților dinozauri cuirasați — ca să fim pe limba publicului larg — și care deja este terminat și alți doi, unul destul de mare, Magyarosaurus Dacus, care are cam 6 metri și un carnivor, Elopteryx nopcsai, care este un dinozaur de dimensiuni mai mici, dar care, probabil, făcea viața grea erbivorelor acelor timpuri. Pe lângă reconstituiri, expoziția va cuprinde o serie de materiale originale recuperate de școala clujeană de geologie, care vor putea fi admirate de publicul larg”, a declarat pentru Agerpres profesorul Vlad Codrea.

Potrivit acestuia, reconstituirile dinozaurilor vor fi gata la începutul toamnei și probabil la începutul iernii expoziția ar putea fi inaugurată, însă depinde de mai mulți factori, nu numai de specialiști.

Vlad Codrea a arătat că în România au mai fost tentative de expoziții legate de dinozauri, însă reconstituirile elaborate încep abia acum — colegii săi din București fiind în curs de reconstituire a unor dinozauri pentru Geoparcul din Hațeg, dar specialiștii clujeni au început această acțiune în urmă cu un an.