Actualitate

Gală lirică de Zarzuela la Filarmonică

Astăzi are loc concertul de închidere a stagiunii 2013-2014 a Filarmonicii de Stat Transilvania.

Vineri, de la ora 19, la Colegiul Academic are loc Concertul de închidere a stagiunii 2013-2014 a Filarmonicii de Stat Transilvania, ce va prezenta o Gală lirică de Zarzuela intitulată „Suspiros de Espana”.
Orchestra Simfonică şi Corul Filarmonicii, alături de soprana Svetla Krasteva din Bulgaria şi tenorul Andres Veramendi din Peru, vor interpreta sub bagheta dirijorului Óliver Díaz (Spania), lucrări semnate de compozitori spanioli celebri precum Ruperto Chapí, Manuel Fernández Caballero, Enrique Granados, Juan Vert şi mulţi alţii.

„Suspiros de Espana” este numele unuia dintre cele mai populare pasodoble din Spania. Compus de Antonio Alvarez Alonso în 1902, titlul a fost inspirat de o cunoscută prăjitură numită „suspiros”, ce se vindea la cofetăria „Espana” din Cartagina, aflată lângă cafeneaua unde Alvarez organiza serate muzicale. În exilurile cauzate de războiul civil spaniol şi războaiele care au urmat, „Suspiros de Espana” simboliza nostalgia ţării pierdute, simbolistică pe care şi-a păstrat-o până azi. Astfel, numele concertului sugereată muzica lirică spaniolă: Zarzuela.


Născut în 1971, la Oviedo, Óliver Díaz este director muzical şi artistic al Orchestrei Simfonice din Gijón. Stăpânind un repertoriu extins, de la lucrări baroce până la lucrări contemporane, Óliver Díaz a susţinut concerte în Spania, Portugalia, Franţa, Germania şi Statele Unite.

Soprana Svetla Krasteva a absolvit cu calificativul maxim studiile de pian şi canto la Conservatorul din Sofia. A fost distinsă cu Premiul I la concursul „Voci Nuove Puccini e il Suo Tempo”, cu Premiul II la Concursul „Mario del Monaco” şi a fost finalistă a concursului „Luciano Pavarotti” din Philadelphia.
Finalist al Concursului Internaţional de Canto „Operalia 2003” al lui Placido Domingo, tenorul peruan Andres Veramendi a debutat la 18 ani, la Lima, cu zarzuela Los Gavilanes de Jacinto Guerrero. Tot în capitala peruană şi-a făcut debutul în operă, în 1999, cu rolul lui Dancairo din Carmen de Bizet, sub conducerea lui Luigi Alva.

Ultimele Stiri
abonare newsletter