monitorulcj.ro Menu

Actualitate

Motivarea arestării lui Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână: Înregistrările în care apar cei doi sunt legale şi pot fi probe în dosar

Înregistrările în care apar Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână, puse la dispoziţie procurorilor de familia lui Bercea Mondial, sunt legale, chiar dacă ele au fost contestate de cei doi, ele putând reprezenta mijloace de probă în dosar, potrivit motivării deciziei de arestare a celor doi.

"Susţinerile apărării, în sensul inadvertenţelor de natură a releva lipsa de autenticitate şi caracterul posibil contrafăcut al înregistrărilor, nu se bazează pe elemente faptice ori concrete care să contureze o îndoială veridică asupra caracterului autentic sau complet al acestora. De altfel, pe parcursul cercetărilor în cauză se poate proceda la verificarea acestui caracter, în măsura în care se va aprecia ca fiind utilă, pertinentă şi concludentă o probă ştiinţifică care să aibă un asemenea obiectiv", susţine judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti care în 20 iunie a decis arestarea lui Mircea Băsescu şi a lui Marian Căpăţână, potrivit Mediafax.

Potrivit documentului citat, declaraţiile lui Marian Căpăţână, conform cărora el ar fi primit banii de la familia lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, sub formă de împrumut, nu sunt susţinute.

Judecătorul arată că nu există niciun document, care să ateste închiere unui contract de împrumut şi nici martori care să confirme acest lucru.

Un alt element care l-a determinat pe judecător să dispună arestarea preventivă a lui Mircea Băsescu şi a lui Marian Căpăţână constă în maniera în care a fost abordată, de către fratele preşedintelui şi de Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial, problema legată de sprijinul pe care Mircea Băsescu urma să îl acorde.

Acest lucru "nu lasă echivoc asupra naturii demersurilor pe care acesta susţinea că le face, afirmaţiile sale privitoare la pedepse şi soluţii procedurale fiind de natură a-l convinge pe cumpărătorul de influenţă de realitatea acestora", a mai scris judecătorul în motivare.

Judecătorul adaugă, în documentul citat, că existenţa, în paralel, a unui dosar în care Mircea Băsescu denunţă faptul că a fost şantajat de familia lui Bercea Mondial, "nu este incompatibilă cu acţiunile presupus ilicite ale acestuia, fără a avea relevanţă, sub acest aspect, momentul în care s-au făcut respectivele demersuri şi forma sub care s-au concretizat".

În opinia judecătorului, pentru Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână, dreptatea şi libertatea au devenit o marfă care se poate cumpăra şi vinde, fapt ce aduce atingere încrederii în sistemul judiciar.

Tribunalul Bucureşti a decis, în 20 iunie, arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Mircea Băsescu, pentru trafic de influenţă, şi a lui Marian Căpăţână, cel care ar fi fost intermediarul banilor pe care familia lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, i-ar fi dat fratelui preşedintelui Traian Băsescu.

Decizia Tribunalului Bucureşti a fost contestată la Curtea de Apel, care va judeca în 27 iunie dosarul, urmând să decidă definitiv dacă Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână rămân în arest sau vor fi cercetaţi în libertate.