Actualitate

PREMIERĂ Doi tineri parcurg mii de kilometri prin Europa să promoveze Clujul pentru titlul de Capitală Culturală Europeană FOTO

Doi bloggeri clujeni au pornit duminică în aventura vieţii lor. Timp de 35 de zile, ei vor vizita 16 oraşe din Europa, foste, actuale și viitoare Capitale Culturale unde vor promova Clujul ca destinație turistică, oraș Capitală Europeană a Tineretului 2015 și ca posibilă viitoare Capitală Culturală Europeană.

Gabriel Aldea (26 de ani) și Dan Ciulea (34 de ani) inițiatorii proiectului CJX, proiect pentru susținerea candidaturii Clujului la titlul „Capitală Culturală Europeană 2021”, vor parcurge 9000 de kilometri pentru a afla ce înseamnă pentru fiecare dintre aceste orașe candidatura sau titlul european – ce transformări aduce în viața locuitorilor, cum se dezvoltă scena culturală locală, și ce schimbări s-au produs în înfățișarea și infrastructura orașului. Cu un buget de 7000 de euro, bani strânşi din sponsorizări, ei au plecat duminică din Piaţa Unirii din Cluj-Napoca prima destinaţie fiind Pecs (Ungaria), oraş care în 2010 a câştigat titlul de Capitală Culturală Europeană.

„Nu am emoţii, sper să fie totul ok, să nu avem surprize pe drum, şi de abia aşteptăm să ajungem, să parcurgem tot traseul”, spune Gabriel.


“Am emoţii, puţine, dar constructive. Sper că nu vom întâmpina obstacole niciunde”, îl completează Dan.

Aceştia spun că au iniţiat proiectul CJX în luna august a anului trecut şi au avut nevoie de 10 luni de zile să îl pună practică.


Florin Moroşanu, directorul Asociației Cluj-Napoca 2021 – Capitală Culturală Europeană, spune că prin acest proiect se vor atinge cel puţin două criterii de evaluare pentru candidatura oraşului la titlul de Capitală Culturală Europeană.

“Primul criteriu de evaluare se referă la implicarea societăţii civile, la implicarea clujenilor, la implicarea ONG-urile în acest proiect. Cei doi bloggeri vin să demonstreze că există interes din partea clujenilor pentru a se implica în acest demers al oraşului. Al doilea criteriu se referă la contactele pe care noi le vom stabili pe parcursul călătoriei lor în cele 16 oraşe pe care le vor vizita. În acest sens este important să putem demonstra juriului că am căutat să luăm experienţa altora şi exemple de bune practici pe care să le folosim şi noi în demersul nostru. Pe lângă cele 16 oraşe mai aveam şi al 17-lea care este Sibiu şi care la întoarcere va fi vizitat de către ei”, a precizat Moroşanu.


16 dintr-un foc

Cele 16 oraşe pe care le vor vizita sunt Pecs (Ungaria), Linz (Austria), Maribor (Slovenia), Genoa (Italia), Marseille (Franţa), San Sebastián (Spania), Guimarães (Portugalia), Lille (Franţa), Mons (Belgia), Luxembourg, Essen (Germania), Leeuwarden (Olanda), Riga (Letonia), Plzen (Cehia), Wroclaw (Polonia), Kosice (Slovacia), iar la întoarcere cei doi vor vizita şi oraşul Sibiu.

“Ne vom întâlni cu membri ai echipelor care au organizat evenimentele din cadrul Capitalei Culturale Europene și vom sta de vorbă , în stradă, în parcuri și în cafenele, cu oamenii orașului, să aflăm experiența lor legată de candidatura și desfășurarea Capitalei Culturale Europene. Intenționăm să ne întâlnim cu cei care au fost responsabili pentru candidatura orașului, producători culturali și artiști care au contribuit la programul cultural, cu reprezentanți ai primăriilor. Vom discuta despre cum și-au pregătit candidatura, care au fost avantajele sau aspectele specifice care i-au ajutat la câștigarea titlului, cum s-a schimbat orașul și care a fost implicarea comunității în program. Vom merge pe stradă să-i întrebăm pe oameni cum li s-a părut capitala culturală în cazul în care s-a întâmplat capitala culturală sau cum se pregăteşte oraşul, dacă simt ceva locuitorii oraşului legat de acest lucru, dacă le-a plăcut ceva în mod deosebit, dacă le-a displăcut ceva, şi bineînţeles care este moştenirea pe care fiecare oraş care a fost capitală culturală a lăsat-o. Noi vrem să vedem şi exemple de bune practici”, a precizat Dan Ciulea.


Cu zacuscă şi chipsuri prin Europa

Gabriel şi Dan au umplut maşina cu borcane de zacuscă, chipsuri, mape de prezentare a oraşului Cluj-Napoca. Şi-au luat cu ei şi un obiect drag care să le amintească de cei de acasă.

“Eu am luat o brăţară de la soţia mea, şi în plus am luat o mapă de prezentare a Clujului pe care o vom lăsa cadou celor cu care ne întâlnim”, a precizat Dan.


“Nu mi-am luat nimic special de acasă care să-mi amintească de cei dragi. Familia a aflat după ce am propus proiectul”, spune şi Gabriel.

Cele mai aşteptate destinaţii: Riga şi San Sebastián

Amândoi au căzut de acord asupra unui aspect: Riga este oraşul pe care de abia aşteaptă să-l viziteze şi să-l cunoască.

“Cele mai mari aşteptări le avem de la Riga care anul acesta a câştigat titlul (n.red. Capitală Culturală Europeană) şi anul acesta se va desfăşura totul”, spune Dan.

“Am vizitat Kosice, dar de abia aştept să ajung la Riga şi în San Sebastián. Prefer marea şi din ce poze am văzut San Sebastián arată incredibil”, îl completează Gabriel.

Firmele din Bucureşti, primele la sponsorizări

Cei doi spun că au făcut rost cu greu de banii necesari călătoriei. În total, vor cheltui 7000 de euro pe drum, cazare şi masă. Într-un oraş vor sta o noapte sau două “în funcţie de weekenduri”.

“Finanţările au fost destul de greu de obţinut, nu imposibil, mai receptive au fost firmele din Bucureşti, decât cele din Cluj-Napoca”, recunoaşte Dan.

“Tipul acesta de proiect este un proiect unic, nu a mai reuşit nimeni să facă o asemenea călătorie. Ce s-a făcut au fost foarte multe documentări. Acele documentări se bazează strict pe statistici. Acum ei se vor întâlni cu oamenii şi vor vedea oraşul în timp ce se pregăteşte sau rezultatul pregătirii”, a adăugat Moroşanu.

Oraşul din România care ar merita titlul de Capitală Culturală Europeană este Cluj-Napoca pentru că şi-a dat interesul din timp, adică s-a gândit la acest lucru plus că este un oraş care ar şi putea să susţină această candidatură”, Dan Ciulea

Nu cunosc ce se întâmplă în alte oraşe, foarte rar am ajuns în Iaşi, în Timişoara deloc. Sunt în Cluj de 7-8 ani şi am văzut cum a evoluat şi consider că are potenţial şi poate evolua în continuare şi chiar să câştige titlul acesta”, Gabriel Aldea

Ultimele Stiri
abonare newsletter