Actualitate

Inundații în Bulgaria: 14 oameni, printre care și doi copii, au murit. Mai mulți turiști români au rămas blocați în Staţiunea Albena - FOTO

Guvernul bulgar a decretat zi de doliu naţional pentru data de 23 iunie după ce inundațiile din ultimele săptămâni din nord-estul țării au dus la moartea a 14 oameni, printre care şi doi copii. Puhoaiele au inundat staţiunile de pe coasta bulgară a Mării Negre printre care și Staţiunea Albena, unde sunt şi turişti români care au rpmas blocați aici.

Turiștii români care au vrut să petreacă acest sfârșit de săptîmână în Staţiunea Albena din Ucraina au rămas blocați după ce puhoaie de apă le-au inundat mașinile și nu am mai putut părăși stațiunea, relatează Digi 24.

„A trebuit să mutăm mașinile, era apă până deasupra parbrizului de la mașină. După-masă ne-au strămutat la alt hotel, pentru că aici s-a oprit curentul. Şi în cantină și în restaurant era apa până deasupra genunchiului”, a spus un turist.


„A crescut apa din oră în oră. A ajuns la un metru jumate pe aleea de la hotel. În capătul stațiunii am înțeles că e un hotel care a început să o ia la vale”, a spus un alt turist.

Unii au fost nemulţumiţi de felul în care au fost trataţi de gazdele bulgare.


„Ne-au ajutat, ne-au dat un sandviş cu un salam de care nu am mâncat în viaţa mea şi o sticlă de apă. În rest nimic, nimic. Condiţii foarte proaste”, a spus turistul român.

Potrivit aceleași surse, stațunea Albena este împărțită în două părți: în partea de nord turiștii pot sta pe plajă, restaurantele și hotelurile, iar plaja a rămas intactă, în timp ce în sudul stațiunii totul este schimbat radical. Metri întregi de plajă sunt luați de apa mării, câțiva copaci au căzut la pământ, oamenii cazți la aceste hoteluri nu au curent electric, restaurantele hotelurilor nu mai funcționează, cei cazați acolo au primit doar câteva sendvișuri la pachet, iar unele mașini nu pornesc din cauza viituri de azi noapte, care le-a afectat.


Autorităţile au amenjat puncte de ajutor în sediile primăriilor, unde localnicii şi turiştii pot găsi alimente şi apă potabilă. Meteorologii au veşti proaste: ploile nu se vor opri prea curând.

Inundații în Varna și centrul tării


Inundațiile din Bulgaria a ajuns și în orașul Varna unde locuitorii au privit neputincioși cum apa le inundă casele şi ia pe sus maşini şi copaci. Totul, după ce în zonă plouă neîncetat de aproape trei săptămâni. Un cartier a fost complet acoperit de şuvoaie, iar mulţi oameni s-au adăpostit pe acoperişurile caselor pentru a nu fi luaţi de ape.

Şuvoaiele au provocat distrugeri însemnate şi în centrul Bulgariei. Apele au inundat zeci de locuinţe, iar mulţi localnici şi-au găsit salvarea pe acoperişurile caselor, de unde au fost salvaţi cu ajutorul elicopterelor.


„Apa care a fost aici îmi ajungea la nivelul taliei. Mi-am salvat animalele unul câte unul, dar iepurii şi găinile au murit. Am salvat, în schimb, capra şi un ied. În beci sunt aproximativ 25 de tone de apă”, a povestit un localnic potrivit Digi 24.

Ultimele Stiri
abonare newsletter