Actualitate

O orgă de biserică, din Cluj, veche de 240 de ani, zace dezmembrată în cutii

Una dintre cele mai vechi orgi de biserică din Cluj-Napoca are o poveste lungă și interesantă, dar cu un final nefericit deocamdată.

Doar enoriașii Bisericii Reformate cu Două Turnuri de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 și iubitorii de cultură mai pot schimba finalul “scenariului” nefericit al orgii Kestner, construită în anul 1775. Orga din Biserica Reformată cu Două Turnuri de pe bulevardul 21 Decembrie 1989, personajul central al poveștii, a fost construită în anul 1775 de meșterul german Michael Kestner, stabilit în Cluj, împreună cu familia, la mijlocul secolului al XVIII-lea. Meșterul neamț a construit doar trei orgi care îi poartă numele: cea din Cluj, încă una în Zalău și una în Filipișu Mic, județul Mureș.

De aproape 105 ani, orga din Cluj, prima construită de Michael Kestner, nu mai este funcțională și zace dezmembrată în balconul bisericii de pe 21 Decembrie 1989. În unele cutii sunt tuburi vechi, ruginite și nefuncționale, în alte cutii au fost puse, ambalate cu grijiă, tuburile reparate cu ajutorul donațiilor. Din claviatură au mai rămas doar câteva clape, iar cutia din lemn este prăfuită și roasă de cari.


Întreaga istorie a instrumentului muzical a fost scrisă de reprezentanții parohiei pe câteva panouri, puse pe perete, față în față cu rămășițele orgii. Până să ajungă în această stare, orga a încântat sute de mii de enoriași de-a lungul secolelor.

În anul 1774, parohia bisericii a semnat un contract cu Michael Kestner pentru construirea unei orgi, iar un an mai târziu instrumentul muzical era gata. 64 de ani mai târziu, un alt meșter face câteva reparații mai mari: lipește cutia de suflu, reface mecanismul, curăță, intonează și acordează tuburile. În anul 1892 se mai fac alte reparații importante la orga Kestner.


A fost dezmembrată în urma unor critici

La 17 ani de la ultimele reparații, orga a fost aspru criticată în urma unei expertize care spunea despre orga lui Michael Kestner că este “o vechitură de ladă cu tuburi de 150 de ani”. În urma acestei critici, orga a fost dezmembrată, o parte din aceasta fiind cumpărată de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

Conform istoriei prezentate de reprezentanții parohiei, nu se știe ce s-a întâmplat mai departe cu orga. Se presupune că rămășițele orgii au fost aduse înapoi de câțiva membrii ai parohiei.


Componentele, împrăștiate în patru zări

În 1962, presbiteriul parohiei a decis să repare orga și să fie mutată în biserica de pe bulevardul Nicolae Titulescu. Reconstruirea a fost realizată fără un expert astfel că instrumentul muzical și-a pierdut mult din valoare. În 1983, tuburile au ajuns la o biserică din Beclean, iar mai târziu în localitatea Nimigea. În 1991, orga a ajuns în întregime înapoi la Biserica Reformată cu Două Turnuri.

De atunci până în momentul de față nu s-a reușit repararea orgii din cauza lipsei banilor. Membrii parohiei au adunat până acum peste 6.000 euro pentru repararea orgii și mai au nevoie de încă 14.000 euro.  

Ultimele Stiri
abonare newsletter