Actualitate

CAS scade cu 5 puncte din octombrie, fără acordul FMI, exact la începutul campaniei electorale

Premierul Victor Ponta a anunţat că, de la 1 octombrie, contribuţiile de asigurări sociale vor fi reduse la angajator cu cinci puncte procentuale. Preşedintele interimar al PNL, Klaus Iohannis, susţine însă că măsura este doar o “electorată”, în timp ce prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu susţine că reducerea CAS în prima zi a campaniei electorale arată disperarea lui Ponta.

Contribuţiile de asigurări sociale vor fi reduse la angajator cu cinci puncte procentuale, începând cu 1 octombrie Contribuţiile de asigurări sociale vor fi reduse la angajator cu cinci puncte procentuale, începând cu 1 octombrie

Contribuţiile de asigurări sociale vor fi reduse la angajator cu cinci puncte procentuale, începând cu 1 octombrie, a anunţat premierul Victor Ponta, care a menţionat că impactul bugetar al măsurii va fi de 850 milioane lei, fără majorarea deficitului bugetar. Ponta a precizat însă că măsura nu are acordul FMI, ci este asumată de Guvern.

“Electorată” pentru mediul de afaceri

Preşedintele interimar al PNL, Klaus Iohannis, a declarat că reducerea temporară a CAS este o “electorată” pentru mediul de afaceri, iar Victor Ponta “demonstrează tuturor că singurul model economic pe care îl utilizează este câştigul electoral”. Iohannis susţine că, faptul că “FMI nu a fost de acord cu reducerea CAS, demonstrează că Guvernul nu şi-a făcut temele, aşa cum a anunţat în Memorandumul semnat în februarie 2014”.


“De fapt, Guvernul nu a adaptat «cadrul fiscal-bugetar» astfel încât reducerea CAS să devină sustenabilă şi în ochii organismelor financiare internaţionale", afirmă Iohannis şi conchide: “În aceste condiţii, decizia Guvernului reprezintă un semnal de alarmă pentru mediul de afaceri”.

Predoiu: “Măsura arată disperarea lui Ponta”

La rândul său, prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu a precizat că reducerea CAS este „extrem de necesară, însă a lua o astfel de decizie fără să o dublezi de măsuri reale şi concrete pentru stimularea creşterii economice este o dovadă de iresponsabilitate şi incompetenţă maximă”. Predoiu a catalogat negocierile dintre Cabinetul Ponta şi FMI, care s-au derulat în aceste zile la Bucureşti, drept un eşec răsunător, adăugând că premierul Victor Ponta încearcă să păcălească FMI, după ce a fost prins iar cu temele nefăcute.


“Nici n-au plecat bine reprezentanţii Fondului, că s-a grăbit să anunţe reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, fără a avea acordul acestei instituţii şi fără să prezinte măsurile economice care să susţină această reducere. Măsura va fi aplicată de la 1 octombrie, din prima zi a campaniei electorale, ceea ce arată disperarea sa în bătălia politică pentru preşedinţie", a subliniat liderul PDL.

Măsuri “motivaţionale” la pachet

În așteptarea alegerilor prezidenţiale, reducerea CAS face parte dintr-un set mai amplu de măsuri cu impact social anunţate de Guvernul Ponta, care ar urma să intre în vigoare începând de anul viitor. Aceasta, desigur, după ce candidatul Guvernului la președinție va fi fost ales prin votul plin de încredere al electoratului astfel motivat. Mai multe despre aceste măsuri puteţi citiţi aici.

Ultimele Stiri
abonare newsletter